Novinky ze života komunity

Gita Zbavitelová: Izrael a část Blízkého východu vítá nástup Donalda Trumpa

trum-a-bibiZatímco zvolení Donalda Trumpa prezidentem polovinu Ameriky a většinu světa šokovalo, z Izraele zněly radostné výkřiky. Premiér Binjamin Netanjahu ho označil za „skutečného přítele“ země, ačkoli ho sotva zná, a s důvěrou prohlásil, že spolu budou „posilovat bezpečnost, stabilitu a mír v regionu“. Trumpovo vítězství uvítali snad všichni pravicoví politici. V Izraeli panoval názor, že Hillary Clintonová by pokračovala v neproduktivní politice Baracka Obamy, nebo že je rovnou nekompetentní. Obamova zahraniční, a zejména blízkovýchodní politika byla na všech frontách katastrofální a Hillary stála dlouho v jejím čele. Za Donalda Trumpa se americko-izraelské vztahy nepochybně zlepší, doufají Izraelci. Střízlivě se vyslovila jen poslankyně levostředového Sionistického tábora a bývalá ministryně zahraničí Cipi Livni, která vyjádřila naději, že Trump splní to, co sliboval v projevu po svém zvolení, a ne v předvolební kampani.

Izraelská pravice doufá v pravý opak. Seznam slibů, jimiž si chtěl Trump získat židovské voliče, vypadá, jako by ho nesepsali jeho poradci, ale sám Netanjahu. Trumpova Amerika bude bojovat proti popírání židovských vazeb na Izrael a Jeruzalém i proti hnutí BDS, které propaguje bojkot všeho izraelského. Trump zajistí, aby Izrael dostával maximální americkou vojenskou a strategickou pomoc, a posílí vzájemnou spolupráci. Jeho Amerika bude vetovat všechny protiizraelské a nevyvážené rezoluce OSN a odmítat delegitimizaci Izraele a označování jeho produktů, a to i ve vztazích s Evropskou unií. Trump chce omezit americké finanční příspěvky Radě OSN pro lidská práva, která Izrael ustavičně a nespravedlivě kritizuje. A pověří ministerstvo spravedlnosti, aby vyšetřilo zastrašování proizraelských studentů v amerických univerzitních kampusech.

Trump sice podporuje samostatnou Palestinu po boku Izraele, ale její vznik podle něj není možný, dokud se Palestinci nezřeknou násilí a neuznají právo Izraele na existenci. Rovněž nesmějí podněcovat k násilnostem a učit své děti nenávidět Izrael a Židy. Trump si nemyslí, že rozšiřování izraelských osad je nezákonné. Bude podporovat jen přímá jednání mezi oběma stranami a odmítat všechny evropské a palestinské pokusy, které mají dvoustranné rozhovory obejít. Zabrání každému vnucovanému řešení Rady bezpečnosti OSN. Izrael má právo bojovat všemi prostředky proti teroristickým útokům a souhlasit jen s takovými hranicemi, které dokáže ubránit. Trump zpřísní mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu a nedovolí Teheránu získat atomovou zbraň. A až nastoupí do úřadu, přestěhuje americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Hned po svém zvolení si s Netanjahuem telefonoval a pozval ho do Bílého domu. Předseda pravicové strany Židovský domov a ministr školství Naftali Bennett si Trumpovy sliby vysvětlil tak, že „éra palestinského státu skončila“.

Palestinská samospráva tak celkem pochopitelně nad Trumpovým zvolením nejásá. Její předseda Mahmúd Abbás jen zadoufal, že nový prezident nastolí na Blízkém východě „spravedlivý mír“. Palestinci nečekají, že by vyvíjel na Izrael tlak, který požadovali od Obamy, zejména na zastavení výstavby židovských osad. Dávali jednoznačně přednost Clintonové; na Trumpovi si nejvíc pamatují to, že „nesnáší muslimy“.

Izraelští diplomaté, kteří působili ve Spojených státech, nadšení izraelských politiků mírní. Jsou přesvědčeni, že je v podstatě nemožné, aby Trump své avizované proizraelské postoje začlenil do své politiky, protože by to vyvolalo mezinárodní zmatek. Podle nich mu poradci žádné zásadní změny nedovolí, tak jako mu nedovolí vybudovat zeď na mexických hranicích nebo zakázat vstup do země muslimům. Snad by jen mohl změnit k lepšímu americký přístup k celému Blízkému východu. A to by po Obamovi neměl být velký problém.

Kdyby však Trump své sliby Izraeli dodržel, mohly by zesílit palestinské násilnosti. A jeho vstřícný postoj k Rusku by zase mohl uškodit Izraeli v Sýrii, kde hájí vlastní zájmy a bombarduje konvoje zbraní pro libanonský Hizballáh. Za přátelských americko-ruských vztahů by mohl mít v Sýrii volnější ruku také Írán, nejnebezpečnější izraelský nepřítel.

Naději v Trumpovi vidí i arabští politici. Radost neskrýval egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí, kterého Obama obviňoval z porušování lidských práv. Považuje Trumpovo zvolení za „ránu Muslimskému bratrstvu“ a podle egyptských médií byl prvním zahraničním činitelem, který mu blahopřál. Podobné uspokojení dali najevo i další představitelé arabských zemí, včetně států v Perském zálivu a Saúdské Arábie, kteří měli s Obamou také problematické vztahy. Nezapomněli mu, že podporoval arabské jaro, ani Clintonové, že jako ministryně zahraničí hájila Muslimské bratrstvo.

Budoucí zahraniční politika Donalda Trumpa je však zatím značně nejasná. Zvlášť vůči Sýrii jsou jeho postoje zmatené. Na jedné straně vyjádřil odhodlání válčit mnohem razantněji proti Islámskému státu, ale zároveň na rozdíl od Clintonové nepodporuje odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada, protože „spolu s Ruskem a Íránem také bojuje proti Islámskému státu“. Syrská opozice se tak bojí, že přijde o americkou pomoc, a Asad se těší, že teď povstalce bez většího mezinárodního tlaku rozdrtí.

Donald Trump je ale na rozdíl od Hillary Clintonové naprosto nepředvídatelný. Blízký východ se může za jeho vlády docela dobře ocitnout v ještě větším chaosu.

Gita Zbavitelová, ČRo

Sdílet:

8 Responses to “Gita Zbavitelová: Izrael a část Blízkého východu vítá nástup Donalda Trumpa”

  1. gugi napsal:

    POKUD BY JEŠTĚ NĚKDO HODLAL V BUDOUCNU POLEMIZOVAT NA TÉMA ORTODOXNÍ JUDAISMUS, NECHŤ TAK LASKAVĚ ČINÍ V DOBĚ MIMO ŠABAT.

  2. Miloš Hübner napsal:

    Zajímavý názor vyjádřil izraelský expert Dan Schueftan nedávno v Praze. Po kritice Obamy, že se chová jako „evropský politik““ dodal, že „Donald Trump je snad jediný, který je ještě horší než Obama“. Nebylo z toho patrné, na základě jaký informací to pronesl, ale byl v tom despekt a obavy. Liší se to od hodnocení, vesměs citovaných v článku. Takže bude dobré Trumpa pozorně sledovat. Miloš Hübner, Trnávka.

  3. gugi napsal:

    Kačer Donald jako výraz americké všeobecné frustrace – aneb konec „politické korektnosti“. Obyčejný americký človíček ví, že je lehké být socialistou za peníze druhých …a proto volil Donalda a ne vyžírky. Donalda volili obyčejní člověkové, nemohoucí už se dívat na slintání inteligentů, kteří degenerovali Ameriku – americký elektorát se jasně vyslovil proti všem patologickým vnitro-společenským i světovým jevům. Je to vzkaz všem demagogům,kteří chtěli parazitovat na účet USA a také výzva, aby si každý zaplatil svojí vstupenku do euromerické civilizace … aneb: žádný oběd není zadarmo …

    Není mi zcela jasné, jak může někdo pronést následující slova: …. „Každý americký
    Žid musí bojovat – aby chránil americké muslimy, kteří teď musejí být vyděšeni
    k smrti. (překlad E15) Celý pramen:

    http://www.haaretz.com/world-news/u-s-election-2016/1.752020

    • Eva S. napsal:

      Přesně to, co jste ve svém komentáři napsal, říkají také Le Penová, Farage, Wilders, Petr Mach, Klaus senior a junior, Putinovi trolové atd., prostě celá „populistická internacionála“, jak tohle uskupení nově označují politologové. Sami největší demagogové, lidé chvástající se svými předsudky a nenávistí, pokrytecky obviňují z demagogie někoho úplně jiného. Ale jak se tyto názory slučují s judaismem, jehož ortodoxní podoby jste zastáncem??? I u nás se blíží volby, tak aspoň víme, koho a proč NEVOLIT!!!

      • gugi napsal:

        …kromě toho, že mé názory se shodují s názory izraelské pravice, říkám v zásadě následující: rozdíl mezi evropským a americkým myšlením je tento: Evropan, když má v kapse 10$ a potřebuje něco za 11$, požádá o pokrytí rozdílu své sociální orgány; Američan, který má v kapse 10$, ví, že si nemůže pořídit věc za 11 $, dokud si onen rozdíl 1$ někde/y nevydělá.Tedy: rozdíl mezi ambicemi a reálným ekonomickým stavem Evropana pokryje socialistický populismus, zatímco v USA pouze pracovní nasazení. Jestli toto je demagogie, pak je Země placatá.

        Domníváte se, že izraelská pravice nezastává ortodoxní judaismus? Je pro mne poctou být nevolen lidmi Vašich názorů. Podrobným rozborem toho, co jste napsala, by se dospělo k závěru, že si vnitřně odporujete, ale na disertace podobného druhu zde není místo. Přeji Vám šťastnou ruku při volbách. ☻

        • gugi napsal:

          Ještě ke zvolení Donalda: dodatečné průzkumy ozřejmily šokující fakt, že lidé, kteří ve volebních průzkumech ohlašovali, že budou volit Hillary, v podstatě tajili, že mají v úmyslu reálně volit Donalda … a učinili tak z hlubokého přesvědčení. ☻

          TŘEBA BUDE SOUDRUŽKA EVA S. OBDOBNÝM TYPEM VOLIČE VE VZTAHU KE MNĚ…☻☻☻☻

          • gugi napsal:

            …. à propos: až bude soudružka Eva S. čmárat po mých agitačních letácích doporučení „NEVOLIT – NEBEZPEČNÝ“, bylo by vhodné (a hlavně slušné) se u tohoto aktu nespokojenosti nějak identifikovat. Pak na mé letáky může psát třeba i „POZOR – KOUŠE“.

  4. Ivan(k)a napsal:

    No jistě, k tomuhle spojenci si může Netanjahu opravdu gratulovat. A bude se ještě strašně divit.
    https://twitter.com/BBCr4today
    http://www.anneapplebaum.com/2016/03/04/is-this-the-end-of-the-west-as-we-know-it/

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com