Novinky ze života komunity

Washington: Trumpovi stoupenci hajlují, Muzeum holocaustu a média prostestují

V sobotu se na výroční konferenci ultrapravicového hnutí Alt-Right (Alternativní pravice) ve Washingtonu odehrály šokující scény. Jsou zachyceny na videu, které jako první zveřejnil v pondělí večer americký zpravodajský server “The Atlantic”. Jde o závěrečnou část projevu Richarda Spencera, šéfa nacionalistického think-tanku National Policy Institute, jenž je úzce propojen  se zmíněným hnutím Alt-Right: “Hajl Trump! Hajl náš národ! Hajl vítězství!” hřímá Spencer a pokračuje: “Amerika patří bílým. Byla vytvořena pro nás a patří nám. Být bílý znamená být křížák a dobyvatel. Pro nás to znamená: Dobýt nebo umřít.” Účastníci jásájí, tleskají a nejeden zvedá pravici k “Hitlerově pozdravu.”

Následují invektivy na adresu novinářů, kteří jsou dle Spencera nejen hloupí, ale je nutno se ptát, zda jsou to vůbec lidi. Zaznívá i hanlivý německý výraz “Lügenpressse” (prolhaný tisk).

Akce se konala v největší washingtonské budově, tzv. Domě Ronalda Reagana, jenž patří federální vládě, ale je spravována soukromou společností. Na protest se před budovou shromáždily desítky lidí a zablokovaly dopravu v nejbližším okolí.

Hnutí Alt-Right, které ve svých řadách sdružuje neonacisty, šovinisty a antisemity, představuje důležitou část voličského tábora Donalda Trumpa, jehož vítězství oslavuje dodnes. Spojené státy americké definuje nikoliv na základě ideálů svobody otců-zakladatelů, nýbrž na základě příslušnosti k bílému etniku a křesťanství. Ústředním požadavkem je zákaz přistěhovalectví.

S hnutím je propojen i Stephen Bannon, donedávna vydavatel ultrakonzervativního zpravodajského serveru Breitbart News (a zakladatel stejnojmenné rozhlasové stanice) a nynější hlavní stratég v Trumpově týmu. Nechvalně proslul svými útoky na „elity“ a imigranty a v uplynulých měsících opakovaně zveřejňoval antisemtiské články.

Washingtonské Muzeum holocaustu v reakci na zmíněné shromáždění vydalo prohlášení, v němž neskrývalo své pobouření. “Jsme hluboce zneklidněni nenávistnou rétorikou konference.“ (…) „ Na počátku holocaustu nebylo zabíjení, ale slova. Muzeum vyzývá všechny americké občany, naše duchovní a civilní vůdce a představitele všech úrovní vlády, aby se postavili proti rasistickému myšlení a nenávistní rétorice rozdělující společnost.“

Sám Trump se v uplynulých hodinách od hnutí Alt-Right distancoval – poté, co ho k tomu vyzvala některá média. Džin byl ale z láhve vypuštěn.

Podle zahr. zdrojů

 

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com