Novinky ze života komunity

Magnus Carlsen titul světové šachové jedničky obhájil

Magnus Carlsen (Photo courtesy of WikiMedia Commons)

Magnus Carlsen (Photo courtesy of WikiMedia Commons)

Obhájce titulu a světová jednička Magnus Carlsen z Norska svůj titul obhájil, když 30.11.2016 v tiebreaku (hrají se 4 parie) zvítězil 3:1 a tím si dal dárek ke svým 26.narozeninám. Po 12 partiích byl stav nerozhodný 6:6 a o vítězi musel rozhodnout tiebreak, ve kterém se hrají partie s časovým omezením.

Poslední dvanáctá partie byla neatraktivní. Hrálo se jen 35 minut a po 30 tazích se soupeři dohodli na remíze. Zlí jazykové tvrdí, že tento výsledek vyprovokoval Carlsen, protože byl přesvědčen o tom, že v tiebreaku bude mít jasnou převahu.

Ve středu se tedy hrál tiebreak, hrály se 4 partie s časovým omezením. Z nich  skončila první nerozhodně ½ : ½, tentýž výsledek ½: ½ byl v druhé partii, třetí vyhrál vyhrál Carlsen1:0 a vyhrál také 4.partii. Carlsen tiebreak vyhrál 3:1 a je po třetí mistrem světa. Nová éra ruských šachistů tedy ještě nezačala, i když vyzývatel velmistr Sergej Karjakin byl Carlsenovi rovnoceným soupeřem.

Jaký je tiebreak v šachu? V normálních partiích je čas na rozmyšlenou 100 minut na 40 tahů, potom 50 minut pro 20 tahů, nakonec 15 min pro zbytek partie. V tiebreaku je čas na rozmyšlenou  25 minut (tzv. rapid) plus 10 vteřin na tah. Mezi partiemi  je přestávka 10 min.

Mistrovství světa skončilo, nyní ale začnou analýzy partií, kibicové se budou přít o to, jaký tah měl udělat Carlsen a jak mu měl odpovědět Karjakin a zcela jistě na celém světě vyjde hodně knih o tomto mistrovství, které se těšilo velké popularitě.

Victor Spielman

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com