Novinky ze života komunity

Zítra jsou volby na pražské židovské obci. Žádné změny nelze čekat

zivot kolem obci_radniceNa neděli 4. prosince byly vyhlášeny volby na Židovské obci v Praze (ŽOP). Již zítra večer bychom tak měli vědět, kdo nově zasedne v reprezentaci a revizní komisi této největší obce v ČR, a kdo ji bude zastupovat v orgánech Federace židovských obcí (FŽO). Vlastně hlavní výsledky jsou jasné již nyní, pokud by někdo svou kandidaturu ještě nestáhl.

Do revizní komise ŽOP a FŽO kandiduje právě tolik lidí, kolik může být zvoleno. Ale ani do dalších orgánů se nikdo příliš nehlásil. O 16 míst v radě FŽO se uchází 18 kandidátů. Na 24 židlí v reprezentaci ŽOP by chtělo usednout 31 zájemců. Tato čísla stejně jako neusnášeníschopné předvolební shromáždění členů, kde se nedokázalo sejít ani 10 % voličů, dokazují nezájem o vývoj ŽOP a pasivitu členů.

Kontrolu nad pražskou obcí si udrží jediné kandidující uskupení s názvem Rozvoj obce 2012, které se letos kreativně přejmenovalo na Rozvoj obce 2016. Jeho hlavní osobností je bývalý předseda ŽOP a FŽO Jiří Daníček. I s příznivci má toto uskupení více než dvě třetiny kandidátů do reprezentace ŽOP a rady FŽO. Je tedy vymalováno. Staronovým předsedou bude opět Jan Munk, který je členem uskupení. Jím obhajovaná konsolidace ŽOP může nadále pokračovat. Je to škoda, protože před prázdninami byly slyšet hlasy, že by předsedou mohl být ředitel Židovského muzea Leo Pavlát. Byla by to alespoň personální změna, která by mohla přinést zlepšení práce aparátu ŽOP.

Ale i letošní volby mají dvě zajímavosti, které však na základním směru nic nezmění. Tou první je František Bányai, který byl „bílým koněm“ puče v roce 2005 a zastával po dvě období funkci předsedy ŽOP. Dnes stojí mimo uskupení, které mu pomohlo kdysi k úřadu. Po posledních volbách jej jeho bývalí souputníci nepodpořili při kandidatuře na předsedu FŽO a nyní se zdá, že možná ani neusedne do vedení ŽOP. Druhou zajímavostí je kandidatura majitele restaurace King Solomon Jana Günsbergera. Ten již neúspěšně kandidoval několikrát, ale nyní se do toho opravdu položil se vší vervou. Poskytoval rozhovory médiím, komunikoval na sociálních sítích, připravil debatu s pohoštěním pro členy ŽOP a vydal volební noviny. I když se do reprezentace dostane, tak má jen malou šanci něco měnit, ale někteří členové ŽOP v něm vidí štiku, která alespoň občas může rozčeřit konsolidační rybníček.

Sdílet:

2 Responses to “Zítra jsou volby na pražské židovské obci. Žádné změny nelze čekat”

  1. gugi napsal:

    Děkuji touto cestou všem svým příznivcům a souvěrcům,, kteří neopomněli zakroužkovat číslo 31.Příjemně mne překvapil jejich počet – zaplnil by pohodlně restauraci Šalom – a to už něco znamená. Dalo by se říci, že tento počet je „hard-core“ naší obce. A hluboce si těchto lidí vážím. Přál bych si nadále být mezi ně počítán…♥♥♥

    *******
    BTW: Drobná technická poznámka ►► do příštích voleb budu navrhovat, aby úprava volebního lístku obsahovala nejen rámeček s vyznačením počtu zakroužkovaných kandidátů, nýbrž i rámeček s vyznačením počtu NEZAKROUŽKOVANÝCH kandidátů. ☻☻

  2. SAMIK.A napsal:

    Mate moji plnou podporu

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com