Novinky ze života komunity

Gita Zbavitelová: Izraelský voják odsouzen za zastřelení zneškodněného útočníka

Izraelský vojenský soud vynesl v úterý napjatě očekávaný rozsudek v případu, který hluboce rozdělil společnost. 19letý seržant Elor Azarja zastřelil loni v květnu Palestince, který byl po útoku na jiného izraelského vojáka už přemožen a ležel na zemi. Vojenský soud shledal v lednu Azarju vinným ze zabití a v úterý ho odsoudil k půldruhému roku vězení a degradaci na vojína.

Arabská média v čele s palestinskými i mnohá média západní verdikt kritizovala jako příliš mírný. Proč takový byl a jaké byly okolnosti Azarjovy střelby?

21letý Palestinec Abdal Fattáh Šaríf a jeho komplic se v Hebronu pokusili nožem zavraždit vojáka a zranili ho. Druhý útočník byl při činu zabit a Šaríf postřelen. O chvíli později přijel na místo vojenský zdravotník Azarja a Šarífa ležícího na zemi zastřelil. Podle své výpovědi měl strach, že terorista má na těle výbušninu a odpálí se, protože měl na sobě navzdory teplému jarnímu počasí velkou bundu. Azarjův čin nafilmoval palestinský aktivista izraelské nevládní organizace Be-celem, která pak nahrávku zveřejnila jako „ukázku mimosoudních poprav Palestinců“.

Armáda střelbu ostře odsoudila, Azarju zadržela a obvinila z porušení etického kodexu. Přísné potrestání požadoval tehdejší ministr obrany Moše Jaalon i náčelník hlavního štábu Gadi Eizenkot. Pravicoví politici se naopak Azarji zastali s tím, že jeho čin lze pochopit, a když byl seržant obžalován, tisíce Izraelců demonstrovaly za jeho osvobození. Názorovou propast ještě víc prohloubilo lednové rozhodnutí vojenského tribunálu, že Azarja se dopustil trestného činu zabití – třebaže ne vraždy. Spory neutlumil ani úterní verdikt.

Podle vojenských představitelů není za žádných okolností možné slevit z hodnot a vysoké morálky armády a je nutné dodržovat její pravidla. Pravice a mnoho obyčejných Izraelců zase chápe reakci vojáka, který se cítí ohrožen. Když k činu došlo, v Izraeli už tři čtvrtě roku pokračovaly palestinské teroristické útoky, především na vojáky. Trvají dodnes a jsou nepředvídatelné, protože se jich dopouštějí neorganizovaní jednotlivci – většinou nožem, někdy střelnou zbraní a často automobilem, kterým najíždějí do hlídek i civilistů. Od září 2015 při nich zahynulo 46 lidí, včetně několika cizinců. Dějištěm střelby byl navíc Hebron, odkud pochází nejvíc útočníků a kde došlo k největšímu počtu útoků na vojáky. Ti jsou vystrašení a zároveň vycvičení k ostražitosti a rychlé reakci. A v zemi, kde chodí na povinnou vojnu v osmnácti letech chlapci i dívky, mají lidé pro vojáky pochopení a vědí, že při útoku může přijít o život i jejich dítě.

Gita Zbavitelová, ČRo

Sdílet:

4 Responses to “Gita Zbavitelová: Izraelský voják odsouzen za zastřelení zneškodněného útočníka”

  1. Karel Křivan napsal:

    Byl ten terorista nebezpečný ? Byl ! Mohl mít pod širokou bundou nálož.
    Japonci to taky tak dělali. Když se nad zraněným Japsem naklonil americký saniťák, aby ho ošetřil, zraněný Japs odpálil handgranát. Američtí vojáci velice rychle přešli k tomu, zraněné japse dorážet zdálky kulkou. Přesně to samé udělal v podobné situaci israelský voják. Přesně to samé.

    Israelská justice by se měla poučit a hloupý zákon rychle změnit. Jinak ztratí oporu ve svém národě.

    • gugi napsal:

      Samozřejmě už se ozvali hypokrité z OSN, podle kterých je trest, stanovený rozsudkem, skandálně nízký… 🙁

  2. gugi napsal:

    …dostal 18 měsíců.

    Dilema izraelského vojáka: nechat se zabít teroristou nebo jít sedět?

    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4925783,00.html
    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4925261,00.html

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com