Novinky ze života komunity

Holandsko volilo a Evropa si zase jednou oddychla

Obava, že zvítězí „blonďák“ Geert Wilders a jeho Strana pro svobodu, se nakonec nesplnila. Volby vyhrál současný ministerský předseda Mark Rutte a jeho Lidová strana pro svobodu a demokracii, která získala 33 ze 150 křesel. K sestavení silné vlády je v tomto případě zapotřebí koalice tří až čtyř stran.

Současná vláda byla koalicí Ruutovy strany se sociálními demokraty, kteří ve volbách viditelně neuspěli. Voliči tím vyjádřili svou nespokojenost s jejich účinkováním ve vedení státu.  Na druhém místě skončila Wildersova strana – obsadí ve sněmovně 20 křesel. Geert Wilders je optimistou, je přesvědčen o tom, že „vlastenecké jaro“ jistě přijde.

Volby v Nizozemsku byly považovány za test, jak na tom jsou pravicově populistické strany v Evropě. Letos se ještě konají prezidentské volby ve Francii a parlamentní volby v Německu. Také Rakousko, kde vládu tvoří velká koalice socialistů a lidovců, je občas na pokraji předčasných voleb pro interní neshody.

Nakonec je třeba říci, že Ruutovi pomohlo k vítězství také jeho rozhodnutí nepřipustit v Nizozemsku žádné turecké předvolební mítinky. Tureckého prezidenta tím rozčílil k nepříčetnosti, ale nizozemského voliče přesvědčil, že on je tím pravým mužem, který má stát včele vlády.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com