Novinky ze života komunity

Izrael: „Za chemický útok v Idlibu je zodpovědný režim Bašára Asada“

Bašár Asad, Vladimir Putin, Wikipedia

Izraelští bezpečnostní analytici považují za vysoce pravděpodobné, že za smrtícím chemickým útokem na povstalci ovládané město v syrské provincii Idlib, k němuž došlo v úterý, stojí režim prezidenta Bašára Asada.

Deník Haaretz s odvoláním na své zdroje v Izraeli soudí, že útok, jenž si vyžádal životy nejméně 100 civilistů a dalším stovkám lidí způsobil těžká zranění, byl schválen nejvyšším vedením syrského režimu. Zatím je však nejasné, zda byli do akce zapojeni i Asadovi váleční „sponzoři“, tj. Rusko a Írán.

Syrská armáda již zveřejnila prohlášení, v němž jakékoliv použití chemických zbraní popírá. Izrael však toto tvrzení odmítá – stejně tak jako tvrzení syrského režimu a Ruska, podle něhož měl toxický plyn uniknout z chemického skladu v držení rebelů, který měl být zasažen konvenčními zbraněmi ze syrského bojového letadla.

Podle izraelských zdrojů měl být útok pohrůžkou povstalcům, kteří během uplynulých dvou týdnů porušili dohodu o příměří.

Izraelští bezpečnostní analytici se dále domnívají, že navzdory dohodě o likvidaci zásob chemických zbraní, kterou Sýrie podepsala v roce 2013, Asadův režim určité množství svých původních chemických zbraní stále vlastní – včetně mimořádně smrtící nervově paralytické látky sarin Od uzavření výše uvedené dohody použil syrský režim chemické zbraně různého typu již několikrát. Ale sarin, jehož výroba je zakázána mezinárodní konvencí o nešíření chemických zbraní z roku 1993, byl nyní použit poprvé po téměř čtyřech letech.

 

Sdílet:

6 Responses to “Izrael: „Za chemický útok v Idlibu je zodpovědný režim Bašára Asada“”

  1. Redakce 2 napsal:

    V zájmu prohloubení objektivní informovanosti (nad rámec výše uvedeného stručného textu) k danému tématu doporučuje redakce blogu Židovských listů následující nestranné, profesionální a ověřené zdroje:
    Všechny komentáře, názory a analýzy Jana Fingerlanda (ČRO 6), např. http://www.rozhlas.cz/plus/nazory/_zprava/jan-fingerland-syrie-slzam-neveri–1715821 (a další), Anne Applebaumové (Washington Post), např. https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/what-exactly-nonintervention-has-produced-in-syria/2016/08/29/45826402-6e08-11e6-9705-23e51a2f424d_story.html?utm_term=.20b19172e7ce, a servery http://www.haaretz.com, respekt.cz, welt.de
    ŘADA ČTENÁŘSKÝCH KOMENTÁŘŮ NA TĚCHTO STRÁNKÁCH NEVYJADŘUJE NÁZOR REDAKCE ŽL.

  2. gugi napsal:

    „Humanitární bombardování“. Bylo to tu v r. 1999 a je to tady zase. 59 tomahawků zaseknutých do hlavy Assáda. Mužik se omezí jen na protesty, stejně jako když to padalo na Srbsko (a to i přesto, že bylo bytostně spřáteleno s Rusy). Faktem ovšem zůstává, že tohoto Assádova oslabení hbitě využije džihadistická opozice.

  3. gugi napsal:

    …více než kdy jindy by bylo vhodné naslouchat slovům rabiho Sackse …

    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227833

    (Některé pasáže vyloženě sedí)☻

  4. gugi napsal:

    https://www.thesun.co.uk/news/3265208/syria-sarin-gas-massacre-dad-holds-dead-twins/

    aneb drasťák.

    New York Times:

    President Trump Says Toxic Attack Changed His View of Syria.
    He said that the death of “innocent children, innocent babies, little babies” has made him reassess the situation and Syria’s president, Bashar al-Assad.

    Komentář k The Sun:

    Tyto fotky táty, pohřbívajícího své dvě děti po sarinovém útoku Assadovy armády, změnila názor Donalda Trumpa natolik, že přestane vnímat Assada jako „politickou realitu v Sýrii“, se kterou je třeba se smířit. De facto by to znamenalo „smířit se i s ruskou přítomností v Levantě. Co to přinese do budoucna se ale neví, ač by bylo záhodno, aby díky tomuto Assadovu masakru přituhlo i v americko-ruských vztazích, ergo kdyby někdo z Bílé chatrče prohlásil: „milí mužici, zastáváte se pěkného sviňáka, takže nepočítejte s námi, pokud tak budete činiti dále“.

  5. Taaaaaaaa napsal:

    Zajímavá souvislost – útok přišel 14 dnů po tom co jedem z vlády USA prohlásil nutnost spolupráce s Asadem .

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com