Novinky ze života komunity

Gita Zbavitelová o pozadí současné hladovky palestinských vězňů

Už čtvrtý týden probíhá v Izraeli hladovka palestinských vězňů – pátek byl jejím 26. dnem. Je to poměrně častý prostředek nátlaku na vězeňskou správu, aby vyhověla jejich nejrůznějším požadavkům, ale té současné se účastní nejvyšší počet vězněných za posledních pět let – podle palestinské samosprávy jich 17. dubna začalo hladovět až 1500. Část jich pak odpadla a dnes v ní pokračuje asi 880 Palestinců, z nichž jeden byl hospitalizován.

Hladovku vyhlásil populární Marwán Barghutí, který byl před patnácti lety odsouzen k pěti doživotním trestům za teroristické útoky. Izrael hned na začátku oznámil, že s hladovkáři vyjednávat nebude, protože vězeňské podmínky jsou nejlepší v regionu a často luxusnější než v některých vyspělých zemích. Palestinci však tento týden vyzvali Radu bezpečnosti OSN, aby vězňům pomohla dosáhnout splnění jejich požadavků, protože Izrael nereaguje.

Palestinští vězňové, včetně brutálních vrahů Izraelců, však mají všechna základní práva, včetně schůzek s obhájcem, lékařské péče a svobody praktikovat svou víru. Lékařskou péči mají často i lepší než na svobodě – před několika lety věznice zachránila život současnému vůdci Hamásu v pásmu Gazy Jahjá Sinwárovi, když mu v době, kdy si odpykával trest za teroristické útoky, vyoperovala nádor na mozku. Vězňové mají v celách horkou vodu, nezbytné hygienické podmínky, ventilaci, elektrické přístroje, a dokonce i strojky na hubení komárů. Dostávají denní tisk, mohou posílat i přijímat dopisy a číst a skladovat knihy a provozují si vlastní kantýnu. Podmínky ve vězení pravidelně kontroluje Mezinárodní červený kříž, který také může kdykoli navštívit hladovkáře. Vězňové mohou navíc žádat zlepšení podmínek u izraelského Nejvyššího soudu.

Už samotné požadavky teroristů napovídají, jak dobře si v izraelských věznicích žijí: žádají obnovení druhé návštěvy příbuzných v jednom měsíci a opětovné zavedení vysokoškolského studia završeného závěrečnou zkouškou. Chtějí také zrušení administrativní vazby, tedy zadržování bez řádného soudu. Izrael ji uplatňuje u lidí, kteří představují bezprostřední bezpečnostní hrozbu, ale důkazy nelze u soudu použít, aby neohrozily informátory. V administrativní vazbě je v současnosti na 500 Palestinců. Vězňové se také dožadují většího počtu stanic na televizorech ve svých celách a telefonů v křídlech s přísnou ostrahou. Předseda samosprávy Mahmúd Abbás označil jejich požadavky za „humanitární“. Telefony pro odsouzené teroristy jsou zvlášť nebezpečné, protože vězňové jimi koordinují útoky s kolegy na svobodě.

Druhou návštěvu příbuzných v měsíci však zrušil Červený kříž, protože se finančně nevyplatila – většina rodin dvakrát za měsíc nepřicházela. A možnost vystudovat ve vězení vysokou školu zrušil před šesti lety Izrael na protest proti zacházení únosců Hamásu s izraelským vojákem Giladem Šalitem zadržovaným v pásmu Gazy, kteří k němu ani jednou za pět let nepustili Červený kříž a nedovolili mu dopisovat si s rodiči.

Mahmúd Abbás hned na začátku hladovky apeloval na mezinárodní společenství, aby „pomohlo zachránit lidské životy“, ale pak jeho výzvy prořídly. Tato hladovka se mu nezamlouvá, protože jejím iniciátorem je Barghutí, který je tak oblíbený, že by ho Palestinci rádi viděli i v čele samosprávy. Průzkumy naznačují, že kdyby kandidoval, bez potíží by místo předsedy získal. Abbás ho proto považuje za politického soupeře, i když Izrael Barghutího nikdy na svobodu nepropustí. Když se nedávno z věznice ucházel o funkci místopředsedy hnutí Fatáh, Abbás se postaral, aby ji Barghutí nezískal. Stal se jen členem vedení Ústředního výboru, ale bez svých spojenců, jimž Abbás zablokoval cestu.

Barghutí, který se protestů ve věznicích moc často neúčastní, proto zosnoval hladovku, aby ukázal Abbásovi, že se stále těší velké podpoře palestinské ulice, a ocitl se znovu v centru politického dění. Zahájil ji tím, že propašoval článek do New York Times. Ten jej bez váhání otiskl s tím, že Barghutí je „palestinský vůdce a člen parlamentu“. Teprve po hlasitých protestech Izraele zveřejnil upřesnění, že Barghutí byl odsouzen za vraždy a členství v teroristické organizaci. Američané se v jeho článku dočetli, že Izrael s vězni špatně zachází a jeho věznice jsou „kolébkou hnutí za palestinské sebeurčení“. Barghutí byl prý odsouzen v „zinscenovaném procesu, který kritizovali mezinárodní pozorovatelé“, a hladovka je tak součástí „boje za svobodu a důstojnost“.

Izrael přijal před dvěma lety zákon, který v případě ohrožení života hladovkářů nařizuje nucenou výživu. Izraelská lékařská společnost to však svým členům zakázala jako formu mučení, protože násilné zavedení trubic s tekutou stravou do žaludku může skončit i smrtí. Například ve Spojených státech je však tato metoda ústavní. Izraelská vláda teď zvažuje, že by v případě nutnosti pozvala lékaře ze zahraničí.

Barghutí ale život neriskuje. Vězeňská správa tento týden zveřejnila videozáznam z jeho cely, na které je vidět, jak iniciátor hladovky tajně pojídá výživné tyčinky. Není to poprvé – po rozšíření podobných záběrů Barghutího při jedné z minulých stávek hladovějící Palestinci svůj protest ukončili.

Gita Zbavitelová, ČRo

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com