Novinky ze života komunity

V německém Kasselu vznikl Parthenón zakázaných knih

Parthenón knih, Festival Documenta, Kassel. Zdroj Deutchlandradio, Manfred Hilling

Během několika měsíců vyrostl uprostřed Fridrichova náměstí, které patří k nejrozlehlejším v Německu, v centru města Kasselu nový Parthenón. Je přesnou napodobeninou antického chrámu na athénské Akropoli, estetického a politického ideálu první demokracie. Má stejný půdorys (31 x 70 metrů) i výšku (10 metrů) jako originál. Jediný rozdíl spočívá v tom, že není zbudován z mramoru, nýbrž z knih a představuje hlavní umělecké dílo letošního festivalu soudobého umění „Documenta“ pořádaného každých 5 let v tomto univerzitním městě na severu Hesenska.

Autorkou tohoto „Pantheonu knih“ je argentinská konceptuální umělkyně Marta Minujin (74), která obdobný projekt realizovala v roce 1983 v Buenos Aires po svržení tamní vojenské chunty. Jeho účelem je vyslat signál proti cenzuře knih a pronásledování jejich autorů na celém světě. Symbolika impozantního díla je podtržena i výběrem místa. 19. května 1933 na stejném místě v centru Friedrichsplatzu nacisté spálili na 2000 knih v rámci tzv. „akce proti neněmeckému duchu“. V plamenech se tehdy ocitla díla Einsteina, Freuda, Manna, Remarqua, Feuchtwangera, Brechta a dalších intelektuálů, vědců a osobností ze světa kultury, z nichž mnozí byli židovského původu.

V rámci veřejné sbírky bylo nashromážděno 100 000 výtisků 170 knižních titulů, které byly buď zakázány v minulosti a dnes jsou opět tištěny anebo v některých zemích ještě stále na indexu jsou (s výjimkou Hitlerova „Mein Kampf“ a pornografické literatury). Najdou se zde například různá vydání bible, díla Voltaira, Goetha, Kafky, Orwella, Tolstého, Solšenicyna, Karla Marxe, Jaroslava Haška či četné bestsellery jako Satanské verše, Dobrodružství Toma Sawyera a Malý prince. Jednotlivé knížky zabalené na ochranu před nepřízní počasí do vakuových plastových sáčků byly (s pomocí jeřábů a lezců) postupně zavěšovány na kovový skelet Parthenónu.

Po ukončení Documenty, která letos potrvá od 10. června do 17. září, se na přání autorky „Parthenónu“ mají knížky opět vrátit do oběhu. Budou proto postupně rozdány návštěvníkům.

A takhle Parthenón knih vznikal.

Podle zahr. zdrojů 

 

 

Sdílet:

2 Responses to “V německém Kasselu vznikl Parthenón zakázaných knih”

  1. Bydlík jan napsal:

    Franto, třebas ne všechno

  2. Franta napsal:

    Je to všechno zcela nanic.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com