Novinky ze života komunity

Bedřich Engels znovu v Manchesteru, tentokrát jako socha

My, kteří jsme vyrůstali v době, kdy jména Marx, Engels, Lenin a určitou dobu i Stalin byla všudypřítomná, si ještě pamatujeme, že Marx napsal Kapitál a Engels Podíl práce na polidštění opice, avšak málokdo si vzpomene, že Bedřich Engels celých dvacet let žil v Manchestru, kde sledoval podmínky, za jakých musí pracovat anglický dělník. Své poznatky uveřejnil v roce 1845 v knize Postavení dělnické třídy v Anglii.

Všichni víme, že po pádu komunizmu se kácely sochy zakladatelů marxizmu-leninizmu. Z nostalgie a sympatie ke komunistickým ideám britský umělec a filmař Phil Collins, který žije převážně v Berlíně a není totožný se zpěvákem téhož jména, se vydal hledat „pokáceného velikána,“ našel ho na Ukrajině, převézl do Anglie a nechal postavit v Manchesteru. Collins své rozhodnutí komentoval slovy, že Engels není zodpovědný za zločiny stalinizmu. Odhalení sochy sledovalo asi 600 lidí.

A tak se Bedřich Engels po 172 letech od své smrti vrátil do města, které dnes spíše spojujeme se slovem menčestráky a pro fotbalové fanoušky je to město dvou slavných klubů ManU (Manchester United) a ManCity (Manchester City).

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com