Novinky ze života komunity

Na třebíčském festivalu Šamajim zní hudba každý den

Kapela Vousy na festivalu Šamajim

O letošním festivalu židovské kultury v Třebíči jsme si povídali s jeho spoluorganizátorkou Dášou Juráňovou.

Co bylo pro návštěvníky letos největším tahákem?

Na to se velmi těžce odpovídá, protože festival připravujeme tak, aby byl zajímavý od začátku do konce. Pokud mám ale opravdu vybrat, tak to bylo hned několik věcí. Určitě sem patří setkání s panem Naftali Fürstem, který byl jako malý kluk vězněn v koncentračním táboře Buchenwald, kde byl zachráněn třebíčským rodákem a Spravedlivým mezi národy Antonínem Kalinou, jemuž je festival Šamajim věnován. Povídání a setkání s panem Fürstem bylo opravdu velmi přátelské a pro mnohé návštěvníky i neopakovatelným zážitkem.

Mezi tradiční a velmi oblíbené taháky patří židovská kuchyně – jídlo, které mohou účastníci festivalu sami ochutnat. Letos to bylo ve formě programu s názvem „Nový svět – Jak chutná židovská kuchyně v USA“ připraveného kuchařem Michalem Hromasem, kdy měli návštěvníci možnost vyzkoušet, jak chutná například bejgl, pastrami či kreplach. Nebo ve formě izraelské snídaně připravované již tradičně na dvorku za naší synagogou s doprovodem klezmerové muziky. Nedílnou a hlavně oblíbenou součástí koncepce festivalu je hudba, proto ji zařazujeme na každý festivalový den.

Váš festival již má skvělou tradici. Kolik procent návštěvníků se k vám pravidelně vrací?
Nedávno jsme se o tom s kolegyní bavily. Shodly jsme se na tom, že nás hrozně těší vídat na festivalu tváře, které tady byly už na jeho počátku. Může to být takových 15 % možná o něco méně.

Myslíte si, že lidi více zajímá živá kultura nebo spíše historické památky?
Řekla bych, že kombinace obojího. Historie spojená s živou kulturou, se zážitkem, s ukázkou, je to, co lidi láká.

Kolik lidí a jak dlouho festival připravuje a jaký máte rozpočet?
Na přípravě pracujeme s kolegyní, začínáme postupně již po skončení stávajícího ročníku. Festival je součástí Třebíčského kulturního léta, což je nabídka asi deseti kulturních akcí a na Šamajim připadá poměrná část.

Spolupracujete nějak s jinými festivaly, které se věnují židovské kultuře?
Spíše ne. Občas nějaké pokusy vyvstanou nebo vyvstaly. Spolupráce funguje většinou na bázi vzájemné propagace.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com