Novinky ze života komunity

Izrael zničil syrskou továrnu na chemické zbraně

Třebaže Izrael jako vždy zprávu nepotvrdil, všechno nasvědčuje tomu, že v noci na čtvrtek zničil syrskou továrnu na výrobu chemických zbraní. Režim Bašára Asada ho z leteckého útoku obvinil a potvrdil, že rakety zabily dva jeho vojáky. Podle Syrské observatoře lidských práv zničily izraelské letouny nejen takzvané výzkumné středisko u Masjáfu v severní provincii Hamá, ale i přilehlý vojenský tábor, kde Asadova armáda skladovala rakety typu země-země a údajně i chemické zbraně pro svého spojence, libanonské hnutí Hizballáh. Syrská opozice uvedla, že čtyři izraelské stíhačky přiletěly z Libanonu. Jako vhodná kamufláž posloužily největší izraelské manévry za posledních dvacet let, které možná nikoli náhodou zrovna probíhají u libanonských hranic.

Syrské Středisko vědeckých studií a výzkumu vyvíjelo a vyrábělo nejen chemické zbraně, ale i přesné rakety. To věděly i Spojené státy, které na zaměstnance centra před časem uvalily sankce. Měli tam pracovat také íránští a severokorejští inženýři, kteří vyráběli hlavice s toxickými látkami. O úderu mohl rozhodnout i izraelský poznatek, že Hizballáh požádal Asada, aby mu celé středisko přenechal. Žádost mu měl osobně přednést vůdce hnutí Hasan Nasralláh, který minulý týden výjimečně vyšel z bunkru, v němž se od války s Izraelem v roce 2006 ukrývá před údajným izraelským atentátem, a přijel za Asadem do Damašku kvůli žádosti o souhlas s dohodou o evakuaci ozbrojenců Islámského státu od libanonsko-syrských hranic.

Izraeli jde také o zmaření plánů Íránu, který se snaží vybudovat si pozemní spojení z Teheránu přes Irák a Sýrii až do Bejrútu. Izrael několikrát zopakoval, že to nepřipustí, a nedávno to sdělil i ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi a americkým představitelům. Varoval před dalekosáhlými důsledky takového pozemního mostu pro celý region, ale ani jedna velmoc údajně jeho doporučení nevyslyšela. Rusko má v Sýrii své zájmy a Írán je jeho spojenec; a Washington s Moskvou spolupracuje v boji proti Islámskému státu. Íránská přítomnost v Sýrii je pro obě velmoci druhořadá, ale pro Izrael představuje existenční hrozbu.

Syrský režim po čtvrtečním útoku varoval Izrael před „vážnými důsledky“, ale to dělá po každém izraelském úderu a nakonec buď provede jen symbolickou odvetu, anebo nereaguje vůbec. Má dost práce na domácím bojišti a vyvolat válku s Izraelem je to poslední, co potřebuje. A Hizballáh, který rovněž zaměstnává válka v Sýrii, se chce nejprve dobře vyzbrojit vyspělými zbraněmi z Íránu, než se pustí do dalšího konfliktu s Izraelem.

Izrael od vypuknutí syrské občanské války před více než šesti lety zasahoval v Sýrii mnohokrát, ale ve čtvrtek poprvé zaútočil na syrskou vládní instituci. Do té doby bombardoval jen konvoje a sklady se zbraněmi pro Hizballáh a zárodky základen hnutí a Iránu v blízkosti hranic, odkud by oba spojenci mohli na židovský stát útočit. Obojí je pro něj rudá čára a udeřil vždycky, když hrozilo její překročení. Bývalý velitel izraelského letectva Amir Ešel nedávno přiznal, že Izrael v Sýrii bombardoval zbrojní konvoje a sklady vyspělých i chemických zbraní určených pro Hizballáh „nejméně stokrát“. V Sýrii zasáhl už před občanskou válkou – přesně před deseti lety zničil u Dajr az-Zauru jaderný reaktor, budovaný tajně s pomocí Severní Koreje.

Zničení syrské továrny na chemické zbraně mělo také vyslat signál, že Izrael bude svou bezpečnost bránit i přesto, že v Sýrii operují Rusko a Spojené státy a Moskva má v Latákiji vyspělý systém protiletecké obrany S-400. Ukázal také, že nedovolí, aby velmoci přehlížely jeho bezpečnostní zájmy. To ale možná není tak docela pravda – Moskva ani Washington čtvrteční útok nekomentovaly, a tak se zdá, že o něm věděly anebo mají pro izraelské obavy pochopení.

V každém případě to byl chvályhodný skutek, protože Asadovy chemické zbraně zabily tisíce Syřanů. Jen o den dříve vydala OSN zprávu, která potvrzuje, že Asadův režim použil chemické zbraně proti vlastnímu lidu nejméně 33krát a provedl i útok sarinem v provincii Idlib letos v dubnu, který zabil přes osmdesát lidí. Asad přitom tvrdí, že všechny nekonvenční zbraně odevzdal k likvidaci v rámci mezinárodní dohody z roku 2013. BBC však nedávno uvedla, že syrský režim má stále tři továrny na chemické zbraně. Teď už má jen dvě.

Gita Zbavitelová, ČRo Plus

Sdílet:

2 Responses to “Izrael zničil syrskou továrnu na chemické zbraně”

  1. Taaaaaaaa napsal:

    Pošlete jim už konečně pár letadel k zemi – je tom jasné napadení suverénního státu.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com