Novinky ze života komunity

Německé parlamentní volby a co tomu říká Ústřední rada Židů

Německo se chystá na koalici, které se říká Jamajka

Volby dopadly podle předpovědí průzkumů. Vítězem je již po čtvrté Angela Merkelová a její CDU se sesterskou  CSU z Bavorska. Získaly 33% odevzdaných hlasů, na druhém místě s 20,5 % jsou sociální demokraté, kteří vsadili na špatného koně, kterým je Martin Schulz. Tomuto muži i na německé poměry chybí kouzlo osobnosti.

Průzkumy předpokládaly, že pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) bude s 12 až 14 procenty třetí nejsilnější stranou, což se potvrdilo, AfD získala 12,6 %. Prezident německé Ústřední rady Židů Josef Schuster k tomu poznamenal, že strana, která ve svých řadách trpí členy, kteří veřejně propagují antisemitské myšlenky a štvou proti menšinám, se do parlamentu dostat neměla. Skutečnost je ovšem taková, že dvě třetiny jejich voličů nebyli neonacisté, ale obyčejní lidé, zvláště z bývalé NDR, kterým chyběly od etablabaných stran odpovědi na otázky týkající se nekontrolovaného přílivu imigrantů, vysoké nezaměstnanosti v určitých krajích a rostoucí chudoby starých lidí.

V parlamentu po čtyřech letech „půstu“ zase usednou svobodní demokraté (FDP) s 10,7 %. Oni budou tou stranou, se kterou bude Merkelová jednat o sestavení vlády, ale k většině bude potřebovat ještě křesla Zelených, kteří získali 9,2%. Tomu se v Německu říká Koalice Jamajka podle barev jamajské vlajky – černé pro CDU/CSU, žluté pro FDP a zelené pro Zelené. Předseda „žlutých“ Christian Lindner samozřejmě chce být ve vládě, ale ne za každou cenu. Po špatných zkušenostech z předchozích koaličních vlád s křesťanskými demokraty, kdy FDP pouze schvalovala návrhy CDU/CSU, nechce Lindner opakovat tuto chybu. Také je si vědom toho, že jednání se Zelenými budou obtížná, protože jejich programy se značně liší,

Závěrem je třeba říci, že populistická AfD netvoří jednolitý celek, hned po volbách se projevily opačné názory jejich vedoucích politiků, a žádná strana s nimi nechce spolupracovat. Budou tedy v opozici spolu se sociálními demokraty, kteří o vytvoření velké koalice s CDU/CSU prohlašují: „Nepřichází v úvahu.“ Naopak Merklová se chce pokusit SPD přesvědčit, aby s ní jednala o vytvoření koaliční vlády.

Sdílet:

One Response to “Německé parlamentní volby a co tomu říká Ústřední rada Židů”

  1. Žibřid napsal:

    V článku chybí údaj, že Die Linke (Levice) jsou též v Bundestagu a že měli 9,2 procenta. Jejich vývěsním štítem je „Stalinova dcera“ Sahra Wagenknecht, i když není předsedkyní.

    Union CDU/CSU jsou 2 strany, které se před volbami hádaly a v září najednou hádky ustaly, CSU se zcela podřídila paní Teflonové, hodně příznivců CSU potom dalo hlas AfD. Pan Seehofer to nyní nebude mít lehké.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com