Novinky ze života komunity

Tóra z Olomouce se opravená vrátila domů

Tóra na cestě v Kalifornie do Olomouce

Svitek Tóry z roku 1880, který byl používán při bohoslužbách v olomoucké synagoze před jejím vypálením v roce 1939, byl dnes slavnostně vnesen do modlitebny Židovské obce Olomouc. Tóra se v minulém století složitými cestami dostala k židovské komunitě ve Foster City v Kalifornii, která souhlasila s jejím poskytnutím do Olomouce. Svitek nebyl formálně plně vrácen, ale je pouze trvalou zápůjčkou. Dnešního slavnostního dne se zúčastnili nejen členové olomoucké obce, ale i řada domácích a zahraničních hostů.

Olomoucká modlitebna je vyzdobena zařízením ze zničených synagog

Svitek vlastní britský Memorial Scrolls Trust, který od komunistického Československa v roce 1963 odkoupila 1564 českých a moravských Tór z depozitáře židovského muzea v Praze. Tato organizace se o svitky stará a půjčuje je židovským kongregacím především anglosaském světě.

Sdílet:

2 Responses to “Tóra z Olomouce se opravená vrátila domů”

  1. Milan napsal:

    Připomíná mi to účet,který vystavila britská vláda při projednávání navrácení našeho zlata.Byly započítány i tkaničky do bot pro naše vojáky a letce.

    • Rudolf Dub napsal:

      Nevíte, o čem hovoříte. Tyto Tory „řádně“ prodala Artia. Vrátily se zpět zrekonstruované, opravené … a dokud budete Obec, bude Tora zde.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com