Novinky ze života komunity

Rakousko po volbách. První schůze parlamentu

Ve čtvrtek 9. listopadu se sešel ve Vídni na první schůzi nově zvolený rakouský parlament. Připomeňme, že volby vyhrála Rakouská lidová strana v čele se Sebastianem Kurzem. Strana díky jemu získala 62 ze 183 křesel v nově zvolené Národní radě, tedy dolní komoře parlamentu. Sociální demokraté jsou zastoupeni 52 poslanci, pravicově populističtí Svobodní demokraté mají 51 míst, NEOS neboli liberálové 10 a odpadlík Zelených, kteří se do parlamentu nedostali, Pilz 8 míst.

Sebastian Kurz se před volbami netajil tím, že chce sestavit vládu společně se Svobodnými. Dosud úřadující kancléř Kern prohlásil, že Sociální demokraté budou konstruktivní opozicí zvláště nyní, kdy se Lidovci jasně a nebezpečně posunuli do prava.

To, že do nově zvoleného parlamentu vstoupili sociální demokraté s karafiáty v klopách sak, nikoho nepřekvapilo, naopak Svobodní překvapili tím, že nepřišli ozdobeni chrpou, jak u nich bylo zvykem, tentokrát to byla umělá protěž. Chrpa byla před anšlusem Rakouska znakem ilegálních nacistů.

Jelikož se první schůze parlamentu konala ve výroční den pogromů v roce 1938, na který by někteří rádi zapomněli, tak jim to připomněl dosud úřadující kancléř Christian Kern. Svobodní byli jediní, kteří kolektivně Kernovi netleskali. Obava, že Svobodní, kteří pro sebe nárokují ministerstvo vnitra, se dosud nezbavili rasistických a antisemitských názorů, je oprávněná. Tomuto tématu se věnuje francouzský Le Monde, v Rakousku především Der Standard.

Sdílet:

One Response to “Rakousko po volbách. První schůze parlamentu”

  1. Milan napsal:

    Každá politická strana se vyvíjí ,tak je tomu u Svobodných,ale i lidovců.Tento vývoj je znatelný u Rakouských lidovců během dvou roků. Svobodní se také mění a to tak výrazně ,že je vítěz voleb S.Kurz přizval k vytvoření koaliční vlády.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com