Novinky ze života komunity

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier na státní návštěvě Slovenska. Navštívil i synagogu v Žilině

Německý spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier přijel17. listopadu na státní návštěvu Slovenska. V Bratislavě se setkal se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou, s předsedou parlamentu Andrejem Dankem a předsedou vlády Róbertem Ficem.

S prezidentem Kiskou hovořili o budoucnosti EU, o hospodářských stycích obou zem, o boji proti terorizmu. Oba zdůraznili, že Německo a Slovensko jsou členy EU a mají i společnou měnu. Potom prezidenti společně položili věnce k Památníku popravených a umučených politických vězňů komunismu v bratislavské Vrakuni.

Společně odjeli do Žiliny, kde je uvítal primátor Žiliny Igor Choma. V budově restaurované synagogy, která je pýchou Žiliny, se zúčastnili konference Budoucnost demokracie v Evropě.. O tom nejvíce informovala na svých webových stránkách Židovská obec v Žilině. Po diskuzi pak oba prezidenti přešli za přísných bezpečnostních opatření do ortodoxní synagogy. Doprovázel je Peter Frank, který je informoval o minulosti, současnosti a budoucnosti židovské obce v Žilině.

Na závěr návštěvy se oba prezidenti zúčastnili neformálního setkání s členy žilinské židovské nábožesnké obce v Rosenfeldově paláci.

V německých médiích o návštěvě spolkového prezidenta na Slovensku nebyla jediná zpráva, což je škoda.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com