Novinky ze života komunity

Sestavování rakouské vlády pokračuje jen pomalu

Rakouské volby vyhráli lidovci, tedy Rakouská lidová strana v čele se Sebastianem Kurzem. Strana díky jemu získala 62 ze 183 křesel v nově zvolené Národní radě, Sociální demokraté jsou zastoupeni 52 poslanci, pravicově populističtí Svobodní demokraté mají 51 míst, NEOS neboli liberálové 10 křesel a odpadlík Zelených, kteří se do parlamentu nedostali, Peter Pilz 8 míst.

Sebastian Kurz se před volbami netajil tím, že chce sestavit vládu společně se Svobodnými, protože velká koalice zklamala, ve vládě převládaly od začátku roku hádky mezi černými (ti přestoupili na tyrkysovou barvu, černá není moderní) a červenými. První schůze parlamentu se konala 9.listopadu. Sociální demokraté přišli s karafiáty v klopách sak, což nikoho nepřekvapilo, naopak Svobodní překvapili tím, že nepřišli ozdobeni chrpou, jak u nich bylo zvykem, alle s protěží. Chrpa totiž byla před anšlusem Rakouska znakem ilegálních nacistů.

Dosud úřadující kancléř sociální demokrat Christian Kern prohlásil, že Sociální demokraté budou konstruktivní opozicí zvláště nyní, kdy se Lidovci jasně a nebezpečně posunuli do prava. Jelikož se první schůze parlamentu konala ve výroční den pogromů v roce 1938, na který by někteří rádi zapomněli, tak jim to Christian Kern připomněl. Svobodní byli jediní, kteří mu netleskali. Obava, že Svobodní, kteří pro sebe nárokují ministerstvo vnitra, se dosud nezbavili rasistických a antisemitských názorů, je oprávněná. |Na to uppozorňuje nejen rakouský, ale i zahraniční tisk.

V Rakousku se množí hlasy proti účasti FPÖ, tedy Svobodných demokratů, ve vládě. Ve středu večer 8.11., tedy den před zasedáním parlamentu se ve Vídní sešlo 8 až 10 tisíc lidí, aby se zapálenými svíčkami a rozsvícenými příručními svítilnami protestovali proti účasti FPÖ ve vládě. Ke shromážděným občanům promluvil Alexander Pollak z organizace SOS Mitmensch (SOS bližní člověk). Řekl, že demonstrace byla svolána na protest proti konkrétním osobám – členům vedení FPÖ, kteří pro svou neonacistickou minulost, rasistické a antisemitské názory a výroky v  žádném případě nemohou být členy vlády.

K sestavování vlády se též vyjádřil spolkový prezident Alexander Van der Bellen. To, že vládu budou tvořit Lidovci se Svobodnými, proti tomu on jako prezident nic nenamítá, avšak za ministry neschválí dva politiky FPÖ a to Johanna Gudenuse und Haralda Vilimského. Zdroje blízké vedení Svobodných prohlašují, že s nimi na posty ministrů stejně nikdo nepočítá.

V souvislosti s případnou účastí Svobodných demokratů ve vládě se v rakouských médiích objevily fotografie Andrease Borseho poslance Svobodných z roku 2014, jak hajluje. Ten popírá, žeby hajloval, to on jen jako fanoušek Rapidu Vídeň zdvihl ruku jako divák fotbalového utkání a zlí novináři to využili v kampani proti němu, která ho nakonec přinutila vzdát se svého mandátu. Pro vedení FPÖ je Bors „talentovaným mladým mužem.“ Prezident druhé komory parlamentu Edgar Mayer z ÖVP uvítal Borseho rozhodnutí slovy: „Takové příhody nelze tolerovat.“

Sebastian Kurz a předseda FPÖ Heinz-Christian Strache informovali novináře, že se shodli v otázkách bezpečnosti, pořádku a ochrany země a na zpřísnění podmínek při přijímání migrantů, aby Rakousko nebylo pro ně lákadlem. Dále se dohodli na posílení policie, na nutnosti boje proti terorizmu a na nutných reformách.

Uznaní žadatelé o azyl se mohou stát rakouskými občany teprve po 10 letech, zatím to bylo již po 6 letech Především Strache, který chce být ministrem vnitra, vyhlásil boj proti ilegální migraci, která musí být nulová. Také Kurz prohlásil, že politika dosavadní černo – červené koaliční vlády je minulostí. Počet migrantů se musí snížit.

Kurz a Strache se setkali se spolkovým prezidentem a informovali ho o stavu jednání při sestavování programu vlády. Zda mu předložili návrhy na jednotlivé ministry není známo, ale na veřejnost pronikly zprávy, že neúspěšný kandidát na prezidenta Norbert Hofer by chtěl být ministrem sociálních věcí, ministrem obrany asi po vzoru Německa by měla být žena, ale větší šance má Wolfgang Sobotka a Lidová strana chce také ministra financí, kterým by byl Hans Jörg Schelling.

S představením nové vlády lze snad počítat na konci roku.

Nakonec ještě poznámka. Kritické komentáře médií upozorňují na vliv buršáckých spolků ve vedení FPÖ. Studentské spolky Burschenschaften jsou známé svým antisemitským smýšlením. Svobodní ovšem prohlašují, že jsou demokratickou stranou, kde antisemititismus nemá šanci. Budoucnost ukáže, zda tomu tak skutečně je.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com