Novinky ze života komunity

Světový šampionát v rychlošachu v Saudské Arábii již od úterý

Mezinárodní šachová federace pořádá v Rijádu v Saudské Arábii turnaj v „rychlošachu“, správně v bleskovém a rapidním šachu, a to ve dnech 26. až 30. prosince 2017. Oficiálně se koná turnaj pod jménem King Salman World Rapid and Blitz Chess Championships.

To, že se mistrovství pořádá právě v Saudské Arábii, před tím mistrovství světa žen v Iránu, je předmětem kritiky nejen šachistů, ale i médií na celém světě. Kde se bude konat další mistrovství? V KLDR? se ironicky ptají někteří komentátoři. V Iránu musely ženy nosit šátky, nyní FIDE tvrdí, že v Rijádu nic takového není nutné, že se dohodli s a v dohodě s pořadateli, že muži nastoupí v modrých nebo černých oblecích s bílými košilemi s nebo i bez kravaty. Ženy v bílých blůzách a modrých kalhotách. Hidžáb a abaja nejsou nutné, což je poprvé při sportovním utkání v Saudské Arábie.

Počet účastníků je omezen podle výkonnosti, tedy počtu ELO bodů na 250 u mužů (minimálně 2600 ELO) a 150 u žen (minimálně 2300). V poslední době se politická situace v Saudské Arabii změnila. Turnaje se mohou zúčastnit šachisté jakéhokoliv náboženství či národnosti, tedy i Izraelci Boris Gelfand, Maxim Rodshtein a Emil Sutovský, a Izraelka Yulia Shveiger. To trvrdí FIDE. Jaká bude skutečnost?

Nejdříve se pořádají dva turnaje v rapidu (hraje se půl hodiny) open a zvlášť ženy od 26. do 28.12. Následuje bleskový šach (hraje se 10 minut) – stejné kategorie od 29. do 30.12. Turnaj je dotován velkou částkou 2 miliony dolarů, u mužů750 pro rapid a stejná částka pro blitz a 250 pro ženy v rapidu a blitzu. V každé kategorii bude 30 cen. FIDE obdrží 20 % z celkové částky.

S napětím budeme sledovat, zda Saudové splní své sliby.

V.S.

Sdílet:

One Response to “Světový šampionát v rychlošachu v Saudské Arábii již od úterý”

  1. Victor S napsal:

    Přes všechny sliby FIDE nezajistila vstupní viza pro šachisty z Izraele, Kataru a Iranu. Z Česka se turnaje zúčastní Viktor Láznička 2640 ELO

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com