Novinky ze života komunity

Univerzita v Haifě nabízí studium „fake news“

Univerzita v Haifě, Wikipedia

Od podzimního semestru 2017 nabízí Univerzita v Haifě nový studijní obor, který nese název „Fake News“. Zabývá se dopadem falešných zpráv a dezinformací na demokracii, metodami moderní propagandy a vlivem sociálních médií na to, jak lidé vnímají realitu. Vede jej profesor Dr. Yaniv Levyatan, přední izraelský odborník na propagandu, digitální marketing a kybernetické válčení.

Falešné zprávy a dezinformace jsou podle něj eufemismem pro psychologickou válku a nejnovějším stupněm v evoluci propagandy. „Jediné, co se oproti minulosti změnilo, je exponenciální nárůst cest, jimiž se propaganda šíří,“ domnívá se Levyatan s odkazem na sociální sítě.

Studenti tohoto oboru přitom vycházejí z historických referencí (např. ze slavného Orwellova románu 1984 nebo z nacistické propagandy) a zkoumají mimo jiné ruský vliv na sociální média a výsledky nejen amerických voleb v roce 2016.

„Hlavní princip nacistické propagandy spočíval v tom, že jste se nemohli dopouštět malých lží, protože jste z nich vždy byli usvědčeni. Je mnohem snazší je lhát o něčem velkém. Stačí dost často dané sdělení opakovat a prohlašovat, že každý, kdo vidí věci jinak než vy, je zrádce. Sociální sítě uplatňování této metody významně usnadňují a zefektivňují.“

Fake news, autor ilustrace Frederick Burr Opper, 1894, Wikipedia

Tento typ propagandy je součástí digitální revoluce; klasický žurnalismus mizí, lidé kupují čím dál tím méně novin a spoléhají na alternativní média, např. Facebook. Ta jsou do značné míry živena provokací s cílem vytvářet reklamní trh a prostor, jež lze zpeněžit. Falešné zprávy a dezinformace jsou účinným nástrojem zejména pro subjekty, které nemají skrupule ani morální zábrany – a takových lidí je podle profesora Levyatana kolem nás spousta. „Facebook má 2 miliardy uživatelů a přibližně 15 milionů botů vytváří falešné zprávy na Twitteru. Tohle je ale jen začátek,“ varuje profesor.

Všechno ale ještě není ztraceno – alespoň pro ty šťastlivce, kteří nový vzdělávací obor vystudují. „Studenti, kteří tento kurz absolvují, budou schopni kritičtěji hodnotit informace, získají dobrou znalost informačního průmyslu a budou schopni lépe analyzovat a chápat realitu,“ uzavírá profesor Levyatan.

Podle zahr. zdrojů

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com