Novinky ze života komunity

Blízký východ na talíři přímo v Praze. Jednoduchá jídla servírovaná tak, jako na trhu v Tel Avivu nebo Jeruzalémě

Zkraje loňského léta obohatil pražskou gastronomickou nabídku podnik s dlouhým názvem Paprika – Mediterranean bistro & bar. Otevřeli ho dva přátelé původem z Izraele. Yadin Sharaby je výraznou usměvavou tváří podniku. Najdete ho zpravidla za kasou, jak hosty seznamuje s nabídkou a dává jim ochutnat jednotlivá, pro ně zatím třeba neznámá, jídla. Nikdy neztrácí trpělivost ani dobrou náladu. S hosty mluví většinou anglicky, základy zvládne i v češtině a s hosty z Izraele mluví samozřejmě rodným jazykem. A že jich do Papriky chodí čím dál tím víc. Věhlas bistra se rozkřikl poměrně rychle, jiné takové totiž u nás není. Druhý ze spolumajitelů Gal Levi, je často ukrytý v kuchyni, ze které vychází mezi hosty, aby se ujistil, že jim u nich chutná.

Nejčastěji je slyšet chvála místního falafelu. Jsem přesvědčená, že je nejlepší v Praze. Na povrchu křupavý, vůbec ne mastný a uvnitř krásně vláčný. Když ho Galovi pochválíte, dozvíte, že ho v Paprice připravují podle receptu jeho babičky, který je jeho rodinným tajemstvím. Většina zdejších jídel je vegetariánská a ochutnat tu můžete většinu toho, co se běžně nabízí ve stáncích na izraelských tržištích. Ani způsob objednávání se neliší od toho, který můžete znát z Izraele. Vyberete si, jestli budete chtít jídlo do pita chleba, do laffa placky nebo na talíř bez chleba a pak si naporoučíte náplň nebo obsah talíře.

Mají tu vše od klasického cizrnového hummusu, přes smažený lilek sabich, po vegetariánskou nebo kuřecí shawarmu. K tomu samozřejmě různé kombinace zeleniny či salátů. K lilku či shawarmě si můžete přidat i hummus, omáčky nebo třeba malou porci shakshuky, tedy vajec zapečených v rajčatovo – paprikové omáčce. Pokud vám blízkovýchodní jídlo není cizí, bude výběr docela snadný. Pokud tápete, můžete si nechat poradit od Yadina, který se toho rád ujme nebo můžete zvolit předem promyšlené kombinace několika jídel z nabídky podniku buď pro dvě nebo čtyři osoby. K tomu vždy dostanete ochutnat i nějakou novinku, která se právě chystá v kuchyni. Kdyby vás lákalo vyzkoušet místní vyhlášený falafel, ale zároveň jste měli chuť i na něco dalšího, můžete to vyřešit úplně jednoduše. Ke každému jídlu si můžete doobjednat 5 velkých nebo deset malých kuliček falafelu za 39 Kč.

Stihla jsem tu ochutnat už téměř vše. Nejsem nadšená ze shawarmy, která opravdu nechutná jako v Izraeli, jinak vám ale bez obav doporučím vyzkoušet cokoli. Nedávno tu začali péct i vlastní chléb, včetně jeruzalémských bagelů ze za’atarem nebo bílým sezamem, které můžete znát z tržišť. Otevřeno je každý všední den od jedenácti dopoledne do deseti hodin večer. Bistro je velmi malé a nabízí sezení jen na vysokých barových židlích. Pokud by vám židle byly nepohodlné, můžete si nechat jídlo zabalit na doma. Nově také Paprika nabízí rozvoz jídel po Praze 2, 3, 4. Objednáte-li si nad 500 Kč, je rozvoz zdarma. A tak, když se vám bude po Izraeli stýskat, zajděte si do Papriky připomenout, jak to tam voní a chutná.

Klára D.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com