Novinky ze života komunity

Anne Applebaumová: Do Británie se vrací přízrak antisemitismu

Ken Livingstone (Wikipedie)

„Antisemitismus je zpátky. Nejen jako ošklivý okrajový postoj, a nejen v komentářové části webové stránky Breitbart (americký krajně pravicový portál, pozn. red.). A nejen na sociálních sítích, ačkoliv všichni, kdo „postují“ nebo „tweetují“ a mají židovsky znějící příjmení (i mnozí z těch, kdo takové příjmení nemají) museli již přivyknout tomu, že sociální média jsou skvělým kanálem pro rétoriku kdysi příliš oplzlou, než aby se používala. Nejlepší protilátkou je mávnout nad tím rukou; a k tomu na Twitteru slouží funkce ´zablokovat´“, píše americká publicistka a autorka řady oceňovaných knih Anne Applebaumová ve svém pravidelném sloupku v deníku The Washington Post.

„Pokud ale tyto postoje začínají prosakovat do mainstreamových institucí v evropských zemích, je na místě hlubší analýza,“ soudí autorka. Ponechává přitom stranou potenciální autoritáře střední Evropy, kteří se v poslední době „překonávaly v oživování starých stereotypů“, a na mušku si místo toho bere racionální, pragmatickou Británii, kde se ve dvou hlavních politických stranách líhnou vyhraněně ne-britské formy konspiračních teorií a stihomamu.

„Na krajní levici britského politického spektra přetrvávají již delší dobu podivné formy antisemitismu. Bývalý starosta Londýna Ken Livingstone se kromě jiného proslavil tím, že přirovnal židovského novináře k nacistovi, nebo že obvinil Židy z kolaborace s Hitlerem, za což mu bylo pozastaveno členství v Labour Party.“ Navzdory tomu je dnes Livingstone součástí hlavního proudu, konstatuje Applebaumová. „V uplynulých letech došlo ve straně k rozmíškám kvůli popírači holocaustu, jenž byl pozván jako řečník na akci pořádanou v rámci stranické konference; kvůli kandidátovi do obecní rady, který zveřejňoval antisemitské komentáře; kvůli členovi islámské sítě Labour Party obviněnému z téhož; a tak dále.“

(…) “Ale opačná strana britského politického spektra rychle dotahuje. (…) Nigel Farage, brexitář a eurofobní přítel prezidenta Trumpa a Stephena K. Bannona, nahlas zapřemýšlel o obrovské moci “židovské lobby”; a Daily Telegraph, kdysi spolehlivě konzervativní list anglického venkova, se tohoto tématu chopil též,” upozorňuje autorka a poukazuje na to, že minulý čtvrtek se na první stránce tohoto deníku objevil mimořádný palcový titulek o židovském finančníkovi Georgi Sorosovi a jeho “tajném spiknutí s cílem zhatit Brexit”. Šlo přitom o zprávu, již ostatně přinesly i jiné britské deníky v poněkud obyčejnějším jazyce, o nikterak neutajovaném Sorosově finančním příspěvku, což není vůbec nic ojedinělého. V Británii existuje několik skupin bojujících proti Brexitu a podporovaných bohatými soukromníky a stejně tak zde existuje řada skupin bojujících pro Brexit, jež jsou stejně tak podporovány bohatými jednotlivci. Titulek – v listu vlastněném dvěma nápadně málomluvnými miliardáři se sídlem v zámořském daňovém ráji – uvozuje článek, v němž se opakují tytéž pomluvy o Sorosovi, filantropovi, jehož nadace podporuje demokracii a svobodu slova v mnoha zemích, jaké se šíří od Ruska směrem na západ již po léta. Následující den přinesl Daily Mail, bulvární list vlastněný dalším miliardářem, a The Sun, stejný typ tiskoviny patřící Rupertu Murdochovi, miliardáři se sídlem mimo Británii, článek na totéž téma. Jeho formulační styl a celkové vyznění si v ničem nezadalo s výše jmenovanými listy. Soros zde byl mimo jiné označen za „loutkáře“.

Nejlaskavějším vysvětlením by podle Applebaumové bylo, že Telegraph vlastně nevěděl, co činí, když na svých stránkách vyvolával starodávné strašidlo tajnůstkářského Žida manipulujícího politiku ze zákulisí. Méně laskavým vysvětlením by bylo, že tato média vyvolávají duchy naschvál.

“Proč se to děje právě nyní? Nejlepší vysvětlení, jaké na to mám, je, že Britové, odpoutávající se od Evropy, prožívají nebývalý pocit bezmoci. V kampani za vystoupení z Evropské unie se jim říkalo, že “získají zpět kontrolu”. Ale namísto toho je jednání s EU donutila k řadě ponižujících ústupků. Přestože k vystoupení dojde již za rok, nejdůležitější otázky jsou stále otevřené, protože vládnoucí Konzervativní strana je příliš rozklížena na to, aby je dokázala řešit. Dosud nebyla přijata těžká rozhodnutí o budoucích obchodních dohodách ani o statusu Severního Irska, protože by příliš mnoho lidí rozzlobila. Labour Party, na druhé straně, zachovává strategickou nejednoznačnost a říká toho jen velmi málo. Centristé a pragmatici odcházejí, ranění, z politického života a v uprázdněném prostoru se zabydlují nové fantazie a fantastové. To určitě není tím, že by Británie, bez jasného směrování, tápala; určitě za všechen tento zmatek a zlovůli může někdo jiný. A tak někteří hledají obětní beránky, jiní odhalují konspirace. Není proto asi žádným překvapením, že ti nejstarší obětní beránci a ta nejotřepanější konspirační rétorika se mezi nimi vyskytují také,” uzavírá svůj článek v deníku The Washington Post Anne Applebaumová.

 

 

Sdílet:

One Response to “Anne Applebaumová: Do Británie se vrací přízrak antisemitismu”

  1. Dan napsal:

    Soros, že podporuje demokracii a svobodu slova v mnoha zemích??
    Pokud vím podporuje příliv antisemitských muslimů!

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com