Novinky ze života komunity

Zpráva Amnesty International 2017: útlak menšin a nenávistná rétorika politiků

Logo Amnesty International (Wikipedie)

Nejnovější výroční zpráva mezinárodní nevládní organizace Amnesty International (AI) vykresluje opět smutný obraz: situace v oblasti lidských práv se v roce 2017 v celosvětovém měřítku dál zhoršovala, zabíjení, mučení a násilné odsuny jsou realitou v mnoha zemích. Pozitivní však je, že za svá práva demonstruje více lidí než kdykoliv předtím. Autoři zprávy upozorňují zejména na diskriminaci menšin, která je na denním pořádku v řadě zemí a za niž je odpovědna také nenávistná rétorika předních politiků.

Nejzávažnějším a nejrozsáhlejším případem tohoto druhu je násilí páchané na etnické skupině Rohingů v Myanmaru. Represe, etnické čistky a vojenské akce odtud od léta 2017 vyhnaly do sousedních zemí na 700 000 lidí. V Egyptě zůstávají útoky na křesťanské komunity bez potrestání. Za loňský rok tam bylo zabito několik set koptských Křesťanů. “Šíření nenávisti a strachu proti skupinám lidí vede pouze jedním jediným směrem. Když k tomu podněcují nebo nad tím přivírají oči šéfové států, mívá to strašný a smrtelný konec,” uvedl generální tajemník AI Salil Shetty při prezentaci zprávy ve Washingtonu.

Zpráva dále kritizuje porušování zásad právního státu a svobody slova v Rusku i postup turecké vlády vůči Kurdům. V Turecku je navíc vězněno přes 100 novinářů, zatčeno bylo, vůbec poprvé, i několik vysoce postavených zástupců Amnesty International.

Podle AI je to důsledek politiky, která sází na moc silnějšího. Příklady se najdou i v Evropě; autoři zprávy poukazují na masivní zastrašování občanské společnosti v Maďarsku nebo útoky na právní stát v Polsku. Ve vztahu k České republice se ve zprávě uvádí, že se rok po reformě systému základního vzdělávání, jehož cílem bylo usnadnit začlenění žáků ze znevýhodněného prostředí do běžných škol, romské děti nadále potýkají s diskriminací v přístupu ke vzdělání.

Krok zpět v lidskoprávní agendě byl zaznamenán i v USA, příkladem je prezidentem Trumpem nařízený zákaz vstupu pro lidi z většinově islámských zemí. „Prezident Trump propaguje strašidelnou vizi společnosti zaslepené strachem a nenávistí. To by mohlo mít nebezpečný signální účinek na jiné vlády po celém světě,” obávají se autoři zprávy.

Ve 27 zemích světa bylo v minulém roce zabito 312 lidí, kteří se angažovali v prosazování a ochraně lidských práv – tolik, jako nikdy předtím během jediného roku. “Kdo se zasazuje za lidská práva, stává se terčem,” komentuje situaci zástupce AI.

Pozitivním zjištěním je skutečnost, že dosud nikdy nedemonstrovalo za lidská práva tolik lidí jako loni: ať už v Keni nebo Zimbabwe, kde demonstrovaly desetitisíce za svobodné volby, v Rusku, kde se v roce 2017 konalo tolik protestních shromáždění jak již dávno ne, či v USA, kde lidé vyšli do ulic, aby dali najevo svůj nesouhlas s neonacisty a nadvládou “bílých nacionalistů”.

Podle zahr. zdrojů

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com