Novinky ze života komunity

Nový německý ministr zahraničí Maas: „Do politiky jsem vstoupil kvůli Osvětimi“

Heiko Maas, 2017, Wikipedie

Ve svém nástupním projevu ve středu 14. března nastínil nový spolkový ministr zahraničních věcí Heiko Maas svou představu o budoucí německé zahraniční politice. Její nedílnou součástí má být úsilí o evropskou soudržnost, tvrdý kurz vůči Rusku a zlepšení vztahů s Izraelem. Ty byly v loňském roce poněkud napjaté poté, co kancléřka Merkelová zrušila tradiční mezivládní konzultace. Oficiálním zdůvodněním bylo nenalezení vhodného termínu, skutečná příčina však spočívala v rozladění z izraelské osidlovací politiky na palestinských územích.

Sociální demokrat a dosavadní ministr spravedlnosti Maas v projevu na sebe prozradil, že se do politiky nezapojil kvůli bývalému sociálně-demokratickému kancléři Willy Brandtovi, ani kvůli mírovému hnutí či ekologickým otázkám. „Do politiky jsem vstoupil kvůli Osvětimi. A to je také důvodem, proč je tato část naší práce pro mě obzvlášť důležitá,“ uvedl s poukazem na německo-izraelské vztahy.

Oznámil také, že se letos v Izraeli zúčastní oslav u příležitosti 70. výročí založení židovského státu a zmínil se o „osudovém propojení “ a „zázraku přátelství mezi oběma zeměmi“. „Tyto německo-izraelské dějiny s sebou nesou nejen historickou odpovědnost; pro mě osobně jsou také hlubokou motivací mého politického konání.“

Již příští týden by měl Maas vystoupit v Jeruzalémě na 6. globálním fóru pro potírání antisemitismu pořádaném izraelským ministerstvem zahraničních věcí v Jeruzalémě.

Závazek Německa vůči bezpečnosti židovského státu je zdůrazněn i v Koaliční dohodě nové německé vlády, kde se kromě jiného praví: „Hlásíme se k mimořádné odpovědnosti Německa za Izrael jako židovský a demokratický stát a za jeho bezpečnost. Právo Izraele na existenci a bezpečnost je pro nás nezpochybnitelné.“ (…) “Německo bude nadále usilovat o urovnání blízkovýchodního konfliktu na základě dvoustátního řešení“. Koaliční dohoda obsahuje rovněž několik pasáží týkajících se boje proti antisemitismu a podpory místní židovské komunity. Nová vláda se dále zavazuje zřídit úřad zvláštního zmocněnce pro židovský život v Německu a potírání antisemitismu.

Podle izr. a něm. zdrojů

Sdílet:

2 Responses to “Nový německý ministr zahraničí Maas: „Do politiky jsem vstoupil kvůli Osvětimi“”

  1. Denny napsal:

    Výborně napsaný článek nejen o ministerstvu zahraničí, které v minulé vládě vedl ješitný Sigmar Gabriel, jež není přítelem Izraele. Ani v mezičase uvažovaný knihkupec Martin Schulz by nebyl tím pravým německým ministrem zahraničí. Heiko Maase budeme hodnotit podle činů, jeho prohlášení je dobrým začátkem.

    • Redakce 2 napsal:

      Děkujeme za reakci. Věřím, že nový ministr nezklame.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com