Novinky ze života komunity

Zlá ozvěna německého ECHA

ECHO je cena, kterou od roku 1992 uděluje Německá Phono-Akademie. O tom, kdo ji získá, rozhoduje porota. Rozhodující je zde komerční stránka, cena je udělována ve 22 kategoriích za nejvíce prodaných nosičů.

Letos to bylo 12. dubna v Berlíně a živě přenášeno soukromou televizní stanicí VOX. Den před udělením ceny dvojici rapperů Farid Bang a Kollegah protestoval Osvětimský mezinárodního výbor kvůli textu písně 08/15, kde je věta „Mein Körper definierter als von Auschwitzinsassen“, která uráží všechny přeživší šoa. Místopředseda komitétu Christoph Heubner udělení ceny této dvojici označil za ničemné, zbabělé a nesprávné. Protestovala také Ústřední rada Židů v Německu. Pověřenec německé vlády pro boj proti antisemitismu Felix Klein řekl, že se zde jedná o zneužití umělecké svobody. Rada pro udělování cen ECHO argumentovala, že provokace jsou náplní všech rapperů, proto nevidí důvod cenu dvěma rapperům neudělit.

Hrdinou večera byl zpěvák Campino, který při udělování cen radě odpověděl, že provokace, které budou homofobní, proti ženám a antisemitské, budou vždy mimo přijatelné meze. Nejde jen o jednu píseň, ale o tendenci, která se v Německu a v Evropě rozšiřuje. Antisemitismus se tímto počinem stal normální součástí německé kultury, což je zahanbující. Šéfredaktor novin BILD Julius Reichelt napsal, že je to hanba pro Německo, která se navíc stala právě v Den památky obětí šoa.

V následujících dnech někteří dříve ocenění své ceny vrátili. Rozhodně je třeba se tímto problémem zabývat, což uznal i předseda Spolkového svazu hudebního průmyslu BVMI Florian Dücke. Podmínky pro udělování cen ECHO musí být přepracovány.

Celou akci odsoudil též populární zpěvák Peter Maffay, který na své facebookové stránce žádá, aby zodpovědní za tento hanebný čin odstoupili.

Kollegah a Farid Bang se hlásí k islámu. O svém vztahu k tomu náboženství a smyslu života hovoří na Islam Kanal.

Sdílet:

One Response to “Zlá ozvěna německého ECHA”

  1. Denny napsal:

    Německá média se dále zabývají tímto skandálem. Na prostest známý německý zpěvák Marius MMüller – Westernhagen vrátil všech 7 cen ECHO, které mu byly uděleny. Vtipně dodal: Tím získám více volného místa u sebe doma a také ve svém srdci. Noviny Bild k této zprávě dodaly, že Marius Müller-Westernhagen je jedním z nejvýznamnějších německých hudebníků.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com