Novinky ze života komunity

Prezident Macron: „Nechci patřit k náměsíčné generaci“

Emmanuel Macron, 2017, Wikipedia

Francouzský prezident Emmanuel Macron navštívil v úterý 17. dubna 2018 Evropský parlament ve Štrasburku, kde proslovil projev na téma „Budoucnost Evropy“ a následně více než dvě hodiny diskutoval s europoslanci. Hned v úvodu Macron upozornil, že se v Evropě každým dnem zvyšuje fascinace iliberálními postoji a že rozdíly v hodnotové orientaci v rámci Evropské unie začínají připomínat „evropskou občanskou válku“.

Ve světě větších a mocnějších zemí, jakými je Rusko, Čína, stále více se distancující Spojené státy americké pod vedením prezidenta Trumpa a obecně se rozmáhajícího autoritářství se Evropané nesmějí nechat svést sobeckým nacionalismem. Odpovědí na autoritářství není autoritativní demokracie, ale autorita demokracie. Liberální demokracie podle Macrona znamená ochranu jednotlivců, menšin a základních práv. Evropská unie je ztělesněním jedinečného demokratického modelu, jaký se nenajde nikde jinde na světě. Kombinuje v sobě vášeň pro svobodu a rovnost a pochopení pro rozmanitost. Není ale samozřejmostí, Evropa musel projít tím nejhorším, aby sem dospěla.

V závěru prezident Macron vyzval svou generaci, aby nepodléhala luxusu zapomínat na zkušenosti svých předků. „Nechci patřit k náměsíčné generaci, která zapomněla na svou vlastní minulost. Chci patřit ke generaci, která se s přesvědčením rozhodne, že bude svou demokracii hájit – slovo, které není samozřejmost, a které má stále smysl, protože je výsledkem minulých bitev.“

Podle publicistky Anne Applebaumové je Macron prvním vysoce postaveným evropským politikem, jenž nadnesl téma krize demokracie v Evropě. “Budou ho následovat další?“ ptá se na svém twittrovém účtu.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com