Novinky ze života komunity

Před 105 lety se narodil spisovatel Norbert Frýd

Spisovatel Norbert (Nora) Frýd se narodil před 105 lety 21.4.1913 v Českých Budějovicích, kde chodil do české obecné školy a pak do německého gymnázia. Mluvil plynně česky i německy. Práva studoval v Praze, studium ukončil v roce 1937. Za okupace byl vězněm koncentračních táborů Terezín, Osvětim a Dachau.

Literárně činný byl od roku 1936, pracoval jako textař pro filmového giganta Metro-Goldwyn-Mayer a také pro RKO (Radio-Keith-Orpheum) Pictures Inc.V roce 1939 napsal studii o českém surrealismu. Politicky se angažoval levicově, byl členem Levé frionty, která byla organizací českých levicových intelektuálů. Spolupracoval s divadlem D34, s jeho zakladatelem Emilem Františkem Burianem, mezi jeho přáteli byli Hanuš Bonn, Robert Guttmann, Jiří Orten a po válce také malíř Vavro Oravec, který ho portrétoval a také jeho manželku.

Norbert Frýd se proslavil románem Krabice živých, která vyšla v roce 1956 a dokonce byla zařazena do doporučené literatury tehdejších „jedenáctiletek“. Kniha byla přeložena do angličtiny a vydána v Praze nakladatelstvím Artia. Vyšla též v němčině. Nejen tato kniha, ale i řada jiných jeho knih paří do základního fondu české literatury.

V době politických procesů se projevil jako odvážný člověk. Lenka Reinerová o něm napsala : „Jediný člověk se odvážil protestovat, šel dokonce až na ministerstvo vnitra a snažil se je tam přesvědčit, že jsem nic neprovedla, ale nic nezmohl. Byl to můj kamarád z mládí, spisovatel Norbert Frýd.“

Roku 1965 mu byl udělen titul zasloužilý umělec. Zemřel 18. března 1976 v Praze. Odpočívá v nenápadné hrobce na hřbitově u kostela sv. Jana Nepomuckého v Chuchelském háji v Praze-Velké Chuchli.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com