Novinky ze života komunity

Gita Zbavitelová: Proč izraelští vojáci střílejí v Gaze ostrými náboji?

Už čtyři pátky po sobě došlo k ozbrojeným střetům mezi obyvateli pásma Gazy a izraelskými vojáky u hraničního plotu. Jsou součástí takzvaného „pochodu za návrat“, který organizuje vládnoucí teroristické hnutí Hamás a jehož oficiálním cílem je sdělit světu, že Palestinci se nikdy nevzdají práva na návrat pěti milionů uprchlíků na území Izraele. „Pochody“, při nichž však nikdo nepochoduje, mají pokračovat až do 15. května, dne 70. výročí založení Státu Izrael podle gregoriánského kalendáře; Arabové tomuto dni říkají „Nakba“ (katastrofa).

Hamás tvrdí, že protesty u hranic jsou pokojné, a většina účastníků skutečně vysedává ve speciálně zřízených stanových táborech. Určitá početná skupina v čele s členy hnutí ale vyvolává chaos u hraničního plotu a snaží se ho využít k proniknutí do Izraele. Izraelští vojáci mají rozkaz střílet ostrými náboji a také to dělají; podle armády míří jen na lidi, kteří je ohrožují, hází po nich zápalné láhve, kladou výbušná zařízení u plotu nebo se ho pokoušejí zničit. Několik Gazanů dokonce do Izraele proniklo – naposledy čtyři v pondělí – ale všichni byli okamžitě zadrženi.

První protest, kterého se zúčastnilo na 30 000 Gazanů, si podle Hamásu vyžádal až 20 mrtvých Palestinců; hnutí však čísla neustále proměňuje a přesný počet není jasný. Druhý pátek přišlo na 20 000 demonstrantů a obětí bylo 10; při třetím protestu klesl počet účastníků na 10 000 a mrtvý byl jeden; a posledních nepokojů se zúčastnily asi 3000 Gazanů a oběti byly čtyři. Hamás ale tvrdí, že zabitých je celkem 40 a zraněných přes tři tisíce, a při tom dokonce otevřeně přiznává, že ztratil řadu svých ozbrojenců, a nejde tedy o akce civilistů. Izraelské Středisko pro zpravodajské informace a terorismus Meira Amita identifikovalo jako členy teroristických skupin v Gaze 80% obětí.

Jak ukazují čísla, množství účastníků i mrtvých klesá, ale svět nepřestává Izrael za střelbu do Palestinců kritizovat. Proč vojáci střílí ostrými náboji a je tolik obětí?

Důvodem k rozkazu jsou obavy z naplnění pohrůžek Hamásu, že demonstranti „zbourají plot a půjdou do Jeruzaléma“. Vůdce hnutí Ismaíl Haníja dokonce prohlásil, že „protesty budou pokračovat, dokud se Palestinci nevrátí do celé Palestiny“, rozuměj do celého Izraele. Kdyby do země pronikli, došlo by nepochybně k mnoha vraždám izraelských civilistů. Hamás nikdy nezměnil svůj jediný cíl, jímž je zničení Izraele a zřízení Palestiny na celém jeho území. Všechny jeho metody boje však izraelská armáda úspěšně maří – v odpověď na odpalování raket vynalezl úspěšný systém jejich likvidace Železná klenba a útočné přeshraniční tunely Hamásu se naučil ničit pomocí nové technologie. Celý „pochod za návrat“ tak není nic jiného než nová metoda teroristických útoků. Izraelská armáda obyvatele Gazy před násilnostmi u hranic varuje shazovanými letáky a k zastavení celé akce se marně pokoušel Hamás přemluvit i Egypt.

Izraelské obavy jsou odůvodněné. Hamás má na svědomí nejméně 40% z více než tisíce Izraelců zabitých za druhé intifády a mnoho dalších při jiných atentátech a ostřelování raketami. Za 70 let existence Státu Izrael zahynulo při teroristických útocích více než 3100 jeho obyvatel.

Z více než tisícovky vězňů Hamásu propuštěných z izraelských věznic výměnou za osvobození vojáka Gilada Šalita v roce 2011 se zhruba 420 vrátilo k terorismu; přes 200 z nich bylo znovu zatčeno a stovka i odsouzena. Ta se podílela na smrti nejméně sedmi Izraelců. Tajná služba Šin Bet zmařila jen vloni 1100 teroristických útoků. A od prosincového prohlášení Donalda Trumpa, že Jeruzalém je hlavní město Izraele, se počet bezpečnostních incidentů oproti období před rokem ztrojnásobil.

Ani pronikání Palestinců do Izraele není bez ztrát na životech. K nejhrůznějším incidentům patří vražda pětičlenné rodiny v osadě Itamar před sedmi lety, kde Palestinec ubodal rodiče a tři děti ve věku 11 a 4 let a tří měsíců, nebo vloni v Halamiši, kde útočník zabil nožem tři členy jedné rodiny. Právě k takovým útokům buduje Hamás přeshraniční tunely. Hnutí je úspěšně vyzkoušelo už v roce 2004, kdy jeho muži z jednoho takového zaútočili na stanoviště izraelských vojáků v Rafáhu a pět jich zabili.

Hamás současné násilné protesty podněcuje a podporuje i finančně. Platí zraněným účastníkům „odškodné“ – podle jeho vlastních informací už dostalo 350 Palestinců celkem 75 000 dolarů.

Stejně jako za poslední izraelské operace v roce 2014 Hamás i teď používá civilisty jako lidské štíty a tento fakt ve čtvrtek odsoudil i Evropský parlament. Izraelská armáda upozorňuje, že hnutí posílá k hraničnímu plotu se zápalnými láhvemi i malé děti.

I když se ale Izraeli zatím daří cíle teroristického hnutí mařit, nepřesvědčil mezinárodní společenství o oprávněnosti střelby. Nepochybně by měl vysvětlit užití ostré munice i přiměřenost a konkrétní důvody zásahů; zatím už zahájil předběžné vyšetřování některých sporných případů, včetně smrti 15letého chlapce při posledních nepokojích.

Při posuzování nejen izraelských akcí však platí věta, kterou kdysi vyřkl premiér Ariel Šaron: „To, co je vidět odsud, není vidět odtamtud“.

 

 

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com