Novinky ze života komunity

Jak si Vídeň připomněla Den vítězství nad fašismem

Dne 8.května 1945 kapitulovalo nacistické Německo, pro mnohé to bylo osvobození, pro ty věčně včerejší – je jich ještě mnoho – to byla jen kapitulace.

Slavnosti začaly již v pátek 4.května v parlamentu, kde se konala vzpomínková slavnost Proti násilí a rasismu. Slavnostní proslov přednesl rakouský spisovatel Michael Köhlmeier. Jeho řeč se některým nelíbila, kritické hlasy přišly nejen od fašistů. Problémem totiž je to, že současnou rakouskou vládu tvoří lidovci a svobodní. FPÖ je známá svými antisemitskými výroky, což Köhlmeier neopomněl připomenout kritikou vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho. V interview rakouské televize pak ale připustil, že Strache to snad se změnou politiky FPÖ myslí vážně, přesto ještě dodal: Chci, aby mě Strache přesvědčil. Ten v projevu na slavnosti v úřadu kancléře označil antisemitismus za ničící element, který je nejen v naší společnosti přítomen, ale v posledních letech též do ní importován.

Kritická slova k vicekancléři Strachemu vyšla též z úst předsedy vídeňské židovské obce Oskara Deutsche: „FPÖ by měla konečně začít tím, že jeden celý rok nebude produkovat žádný antisemitismus.“

Hlavním řečníkem v úřadu kancléře byl židovský umělec Arik Brauer. Prohlásil, že 8.květen je pro něho dnem osvobození, doba nacistů byla hroznou dobou zla, dobou lhářů, vrahů, sadistů a mučitelů, a proto je třeba se starat o křehkou květinu, kterou je demokracie.

Budoucnost ukáže, zda Heinz-Christian Strache svá slova míní vážně. Musí nás přesvědčit svými činy.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com