Novinky ze života komunity

Süddeutsche Zeitung (SZ) má problém s antisemitismem

Karikatura Dietera Hanitzsche, která vyvovala rozruch

V Německu sice neexistuje cenzura, ale mnozí novináři pěstují autocenzuru. To, co se současné vládě nehodí, sice napíší, ale pak raději to dají pro vlastní potřebu do šuplíku. A tak o antisemitské karikatuře, která byla otištěna v SZ se televizní diváci vůbec nedozvěděli. Nejdříve se tím zabývali zahraniční novináři, o tom okamžitě referoval slovenský deník SME a pak teprve vypukla diskuze.

Autorem karikatury je spolupracovník novin Dieter Hanitzsch. Ačkoliv vedení Sudetoněmeckého landsmanšaftu se snaží o lepší styky s Českou republikou, tak mnoho řadových členů je přesvědčeno, že za všechno můžou Židi, Pravděpodobně si to myslí i Dieter Hanitzsch, který se narodil v Krásné Lípě v roce 1933 a podle německého slovníku byl po válce z ČSR podle Benešových dekretů vyhnán. Nyní využil situace s Gazou, aby se Židákům pomstil a tak nakreslil karikaturu, kterou by se mohl pyšnit i nacistický Der Stürmer.

Karikatutu přetiskujeme, čtenář si udělá názor sám. Oživuje předsudky, které vedly k nejhošímu barbarství ve světových dějinách. Antisemitismus je v Německu stále živý, i když to vláda nerada slyší.

Není to poprvé, co SZ otiskla antisemitskou karikaturu nebo antisemitský článek. Tentokrát to má konečně důsledky. Šéfredaktor Wolfang Krach se za otištěnou kariukaturu omluvil a smlouvu o spolupráci s Dieterem Hanitzschem zrušil. Ten se nechal slyšet, že ničeho nelituje. Samozřejmě, žádnou jinou odpověď jsme od 85-letého starce nečekali.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com