Novinky ze života komunity

Odešel Pavel Vranský, jeden z posledních veteránů RAF

Po dlouhé nemoci zemřel v neděli ráno veterán RAF Pavel Vranský (97). Narodil se jako Pavel Wechsberg dne 29. dubna 1921 v Lipníku nad Bečvou. Jeho matka pocházela z rodiny notáře a vystudovala matematiku, otec byl inženýr chemie. Dětství prožil ve Frýdlantu n. Ostravicí, Bohumíně a Ostravě. Později studoval v Kroměříži. Připravoval se v Tchelet-Lawan na odjezd do Palestiny, ale okupace v odjezdu zabránila.

Ilegálně pak přešel polské hranice a v Bronowicích vstoupil do československé jednotky. Jako příslušník Legie Čechů a Slováků přešel po německém vpádu do Polska do Sovětského svazu, prošel tábory v Kamenici-Podolsku, Orankách i Suzdale, a pak se přes Oděsu dostal po moři na své 20. narozeniny do Haify, kde se byl zařazen k Československému pěšímu praporu 11 – Východnímu. V Palestině se setkal se svým bratrem Janem, který vstoupil do britské armády. Pavel prošel Sýrií, bránil Tobruk a s Československým lehkým protiletadlovým plukem 200 – Východním odjel do Velké Británie. Byl přijat k 311. československé bombardovací peruti RAF, kde sloužil jako radiotelegrafista i střelec.

Pavel Vranský je dvojnásobným nositelem Československého válečného kříže, trojnásobným držitelem medaile Za chrabrost, nositelem medaile Za zásluhy 1. stupně a jiných českých i britských vyznamenání. Řadu let působil ve vedení Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Dne 22. března 2016 však rezignoval na funkci místopředsedy a člena předsednictva, což zdůvodnil ztrátou důvěry ve správné vedení této organizace.

Jeho válečný osud je součástí knihy příběhů židovských odbojářů Bojovali na všech frontách.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com