Novinky ze života komunity

Lonah Chemtai Salpeter získala pro Izrael zlatou medaili na atletickém ME

Lonah se svým manželem a synem (foto Forward)

V době největší slávy Emila Zátopka ženy ještě nezávodily na dlouhých tratích 5 km a 10 km. Časy se změnily, dnes tyto disciplíny jsou určeny i ženám. Na atletickém Mistrovství Evropy v Berlíně časem 31:43,29 min získala černá Lonah Chemtai Salpeter zlatou medaili pro Izrael. Stříbro si odnáší Holanďanka Susan Krumins a bronzovou medaili si vybojovala Merah Bahta ze Švédska. Pro Berlín zvláštní událost. Na olympijském stadionu zazněla izraelská hymna Hatikva a na atletické dráze zavlála izraelská vlajka, ve které byla zahalena vítězka.

Chemtai Salpeter pochází z Keni, do Izraele přišla v roce 2008, kde začala její sportovní dráha. Seznámila se s atletem Salpeterem, ke svatbě došlo v roce 2014. Profesionální sportovkyní je od roku 2016.

Smolným dnem byla pro ni neděle 12.srpna 2018, kdy běžela 5000 m. Jedno kolo před cílem se domnívala, že je konec závodu a že získala stříbrnou medaili, z omylu ji vyvedly soupeřky, na konci byla čtvrtá, ale ani to jí nebylo dopřáno, byla diskvalifikována za to, že předčasně změnila běžeckou dráhu.

Příště to snad bude lepší, přesto se Izrael raduje, že má zlatou medaili.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com