Novinky ze života komunity

Jan Fingerland: Koho obklopil ruský močál

Ilustr. foto, Wikipedia

Komentátor Českého rozhlasu Plus Jan Fingerland se v pořadu Názory a argumenty tentokrát zaměřil na téma ruský vliv na Izrael. Vychází přitom z rozhovoru americko-ruského experta Ilyi Zaslavskeho pro deník The Times of Israel:

„Podle tohoto experta se ruští trollové angažovali nejen v USA, ale i v hlasování o brexitu, v Nizozemsku nebo Německu. V případě Izraele navíc poukazuje na příchod židovských oligarchů, kteří se v zemi usazují a často financují mnoho zdánlivě bohulibých aktivit. Podle jeho názoru to nejsou nezávislí miliardáři, ale agenti sice bohatí, ale zcela závislí na Putinově vůli. Izraelské úřady by se prý měly zajímat, odkud mají někteří lidé peníze, lépe postihovat praní špinavých peněz a některé lidi rovnou vyhošťovat nebo zbavovat občanství. Místo toho se s některými z těchto boháčů ukazuje předseda vlády Netanjahu.

Izraelci by si také měli dávat větší pozor na to, kdo kupuje jejich noviny. Varuje také před tím, že i v Americe se pomocí ruských peněz podařilo vytvořit celou síť think tanků a vlivných jednotlivců, kteří jsou ochotni vědomě nebo nevědomě šířit ruskou verzi světa a podlamovat odolnost veřejnosti proti dezinformacím. Útok na svobodu ale podle něj není veden jen z Ruska, ale i Číny a dalších zemí.“

Text celého rozhlasového příspěvku naleznete zde zde

 

 

 

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com