Novinky ze života komunity

Gita Zbavitelová: USA přestaly podporovat palestinské nemocnice ve východním Jeruzalémě

Spojené státy už třetí týden po sobě omezují finanční pomoc Palestincům – nejprve zastavily příspěvky samosprávě, s jedinou výjimkou 42 milionů dolarů na bezpečnostní spolupráci s Izraelem, a před týdnem přerušily platby Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky. Samosprávě odebraly asi 200 milionů dolarů a úřadu OSN měly letos vyplatit přes 300 milionů.

Teď přišly na řadu palestinské nemocnice ve východním Jeruzalémě, jimž Washington přispíval 25 miliony dolarů ročně. Všechny nedávné kroky Bílého domu jsou výsledkem letošní revize účinnosti čerpání americké zahraniční pomoci. Rozhodnutí oznámila v pátek mluvčí ministerstva zahraničí s tím, že peníze odebrané Palestincům – ale také Pákistánu a Sýrii – budou investovány do jiných „priorit“ tak, aby jejich vynaložení připadalo americkým daňovým poplatníkům smysluplné, například do „programů na Blízkém východě, v Africe, Jižní a Východní Asii pro země, které bojují s hrozbou Islámského státu; dále na boj proti šíření zbraní hromadného ničení Íránem, Sýrií nebo Severní Koreou, na pomoc Bangladéši se zvládáním přílivu Rohingů, latinskoamerickým zemím, které se potýkají s vlnou emigrantů z Venezuely, a Afghánistánu k posílení tamější strategie prezidenta Trumpa“.

Dosud sponzorovaných palestinských nemocnic ve východním Jeruzalémě je šest a poskytují lékařskou péči, která na Západním břehu a v pásmu Gazy neexistuje, jako je léčba rakoviny nebo složitější chirurgické zákroky. Spolufinancují je americké křesťanské skupiny, které teď varují, že se některé z nemocnic položí; americké příspěvky činily až 40% jejich rozpočtu. Washington je podporoval díky výjimce Kongresu z letos přijatého Zákona Taylora Force pojmenovaného po Američanovi zavražděného před dvěma lety Palestincem v Tel Avivu, který snížil pomoc palestinské samosprávě, dokud bude vyplácet renty odsouzeným teroristům a jejich rodinám. Teď ale Bílý dům zrušil i tuto výjimku a pomoc nemocnicím zastavil.

Donald Trump se už netají tím, že Palestince vydírá a peníze jim bere za trest. Ve čtvrtek řekl americkým představitelům židovských organizací u příležitosti židovského Nového roku, že jakmile Palestinci vyjádří souhlas s mírovým jednáním, Bílý dům jim finanční pomoc obnoví. „Když ale někdo není ochoten jednat, žádné peníze nedostane,“ prohlásil Trump bez obalu.

Palestinská samospráva Američany bojkotuje a odmítá se s nimi sejít od jejich prosincového uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Její odbojný postoj ještě posílilo květnové přestěhování amerického velvyslanectví do Jeruzaléma a vzdorná a neústupná je dodnes. Teď prohlásila, že Trumpovy kroky „posilují radikály“ a americké škrty ji nezlomí – tedy že o míru s Izraelem jednat nebude, a už vůbec ne za amerického prostřednictví. Palestinci usoudili, že mírový plán, který Trumpova vláda velmi dlouho chystá, pro ně bude nevýhodný, přestože ho neviděli, a tak zvolili bojkot.

Předseda samosprávy Mahmúd Abbás je už natolik nemocný a zmatený, že od něj nelze očekávat nic, natož pak změnu hluboce zakořeněného postoje, a jeho spolupracovníci si tak radikální krok také netroufnou udělat. Abbás se nechal nedávno slyšet, že by se s Trumpem usmířil, jen kdyby americký prezident uznal samostatnou Palestinu a Jeruzalém jako její hlavní město a propustil ze svých služeb svého zetě a poradce Jareda Kuschnera a blízkovýchodního vyjednavače Jasona Greenblatta. A vzápětí všechny šokoval, když na schůzce s izraelskými levičáky podpořil místo samostatné Palestiny vznik trojfederace Palestinců s Jordánskem – a Izraelem (sic!).

Podle nepotvrzených zpráv Abbás dokonce odmítl Trumpovu nabídku společného setkání na okraj nadcházejícího zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Rovněž se mu podařilo zmařit jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem. A londýnský panarabský deník aš-Šark al-Awsat napsal, že Abbás chce ve svém projevu v OSN oznámit ukončení platnosti dohod z norského Osla, a tedy i zánik samosprávy. Tuto pohrůžku sice v posledních letech pronesl mnohokrát, ale nikdy ji nenaplnil, protože palestinští politici by nejen přišli o peníze mezinárodního společenství, ale možná i o život, protože by na Západním břehu vypukly boje znepřátelených skupin.

Dnes je však Mahmúd Abbás zcela nevyzpytatelný a jeho spolupracovníci si to uvědomují – a mnozí s jeho bojkotem Američanů nesouhlasí. Podle nedávné zprávy ze Západního břehu začínají představitelé Abbásova hnutí Fatah hromadit zbraně a spolčují se s ozbrojenými gangy v uprchlických táborech, aby si vytvořili základnu stoupenců v nadcházejícím násilném boji o moc, který podle nich po Abbásově odchodu nepochybně vypukne. Jednání o míru s Izraelem je zkrátka to poslední, co dnes Palestince zajímá. Vláda Donalda Trumpa jim ale zapomenout nedá – v pondělí oznámila další krok, který Palestince šokoval: kvůli jejich neochotě jednat o míru uzavře kancelář Organizace pro osvobození Palestiny ve Washingtonu.

Gita Zbavitelová, ČRo Plus

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com