Novinky ze života komunity

Dnes bude otevřena výstava „Žili mezi námi. Židé na Mostecku“

Dnes v 17 hodin začíná vernisáž výstavy „Žili mezi námi. Židé na Mostecku“, na jejímž vzniku se podílelo Oblastní muzeum v Mostě, p. o., Státní okresní archiv Most a Židovská obec Teplice. Výstava se koná u příležitosti 80. výročí tzv. křišťálové noci, během níž lehla popelem mostecká synagoga. Tento nacistický pogrom, který zasáhl i odstoupení pohraničií, lze pokládat za symbolický i faktický mezník v protižidovské politice Hitlerova Německa.

Výstava je věnována všem bývalým židovským spoluobčanům na Mostecku. Připomíná jejich podíl na životě a rozvoji regionu od středověku po osudový rok 1938. V historickém kontextu přibližuje zvláštnosti této minority ve vztahu k většinové populaci. Zcela nově přináší dosud neznámá fakta o osudech příslušníků židovské menšiny po jejich nuceném odchodu z Mostecka v roce 1938 a následných deportacích do Terezína a vyhlazovacích táborů a ghett na východě Evropy. Nezanedbatelná pozornost je však věnována i těm Židům z našeho regionu, kteří vstoupili do čsl. zahraničních jednotek a zapojili se do bojů za osvobození své vlasti. Poslední část výstavy přibližuje současný život židovské komunity, který je prezentován na pozadí činnosti Židovské obce Teplice.

Výstava se otevře veřejnosti v prostorách Oblastního muzea v Mostě 3. října 2018 a potrvá do 31. ledna 2019. Bude provázena přednáškami, komentovanými prohlídkami a programy pro školy a pro veřejnost. Hlavním mediálním partnerem je týdeník Homér.

Nacistický pogrom v Mostě během tzv. křišťálové noci

 

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com