Novinky ze života komunity

Co přinesly zemské volby v Bavorsku?

Tuto neděli se konaly zemské volby v Bavorsku. Voliči potrestali jak vládnoucí CSU, tak i opoziční SPD. Obě ztratily oproti volbám v roce 2013. CSU získala 37,2 %, což je o 10,5 % méně, než v předchozích volbách. Sociální demokraté získali pouhých 9,7 % hlasů (-10,9 %) a jsou nyní v parlamentu na 5.místě. Největší zisk zaznamenali Zelení, a to 17,5 % hlasů, jsou nyní druhou nejsilnější srtranou. Na třetím místě skončili Svobodní voliči – 11,6 %, pravicově populistická AfD, se kterou žádná jiná strana nechce jít do koalice, se výsledkem 10,2 % umístila před SPD. Liberálové z FDP získali 5,1 %, tedy stihli to jen tak tak.

Ministerským předsedou s největší pravděpodobností zůstane Martin Söder z CSU, který chce za partnera Svobodné voliče, Zelené zatím odmítá. Jejich zisk je pro mnoho politologů záhadou, míní, že se jedná o „mladou“ dosud neopotřebovanou stranu, získala hlasy voličů ve velkých městech. SPD ztratila důvěru voličů, protože v Berlíně ve velké koalici se křesťanským stranám jen podřizuje, voličům se jeví, že není „ani ryba ani rak“.

Alternativu pro Německo AfD volil hlavně venkov a malá města, ve velkých městech neměla a ani nebude mít šanci. Hodně voličů získala z míst podél rakouské hranice, zde jsou dosud živé vzpomínky na chaotický naprosto nekontrolovaný příliv migrantů v roce 2015.

V předvolebních kampaních AfD zazněly často antisemitské výroky, občas padlo i jméno Soros jako symbol „židovského spiknutí“. Už z trohoto důvodu je nepochopitelné, že v AfD vznikla židovská sekce, zatím početně malá.

Ministr zahraničí Heiko Maas vyzval CSU, aby se vrátila ke každodenní práci a přestala se strategií konfrontací a přebírání myšlenek AfD.

Padání hlav v CSU se zatím konat nebude, tak to zatím vypadá, i když hlasy, aby Horst Seehofer odstoupil z vedení CSU již zazněly.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com