Novinky ze života komunity

Boj o šachový trůn v Londýně

Kdo vyzve současného mistra světa Magnuse Carlsena, o tom rozhodl turnaj kandidátů, který se hrál v Berlíně. Kandidátů bylo osm. Před turnajem byl za favorita považován bývalý mistr světa Vladimír Kramník, nakonec ne on, ale Američan italského původu Fabiano Caruana je ten, který turnaj kandidátů vyhrál a nyní v Londýně bojuje o šachový trůn. Protivníkem je současný mistr světa Magnus Carlsen z Norska. Připomeňme konečné pořadí turnaje kandidátů: Caruana 9 bodů ze 14 partií, Mamedyarov 8, Karjakin 8, Ding 7 ½, Kramnik 6 ½, Griščuk 6 ½, So 6, Aronian 4 ½

Mistrovství FIDE 2018 World Chess Championship se hraje dva týdny od 9.11. do 28.11.2018, celkem 12 partií v Londýně. Magnus Carlsen, současný mistr světa, má 2835 ELO bodů, vyzyvatel Fabiano Caruana 2832 ELO bodů). Ten, kdo zvítězí, bude mistrem na 2 roky.

Hrají se 2 partie za sebou, pak je den volna. Čas na rozmyšlenou je 100 minut pro prvních 40 tahů, 50 minut pro dalších 20 tahů a 15 minut pro zbytek partie. Nabídku na remízu může dát teprve po 30. tahu šachista, který má černé figury. Pokud po 12 partiích nebude znám vítěz, hraje se další den tiebreak.

První partie byla napínavá až do konce. Bílé kameny měl Caruana, který zahájil dvojtahem e-pěšcem. Carlsen odpověděl sicilskou obranou. V koncovce měl Carlsen věž a dva pěšce, Caruana věž a jednoho pěšce. Carlsen byl přesvědčen, že vyhraje, Caruana se dobře bránil a teprve po 115 tazích Carlsen uznal, že partii nevyhraje, utkání skončilo remízou.

Remízou skončily i další tři partie, druhá po 49 tazích, komentátoří prohlásili, že se jednalo o fair partii, zatímco 3. partii, která zatím byla nejnapínavější, nazvali bezchybnou a 4. partii, která také skončila nerozhodně, komentovali slovy „Obrana zase zvítězila“. Pátá partie skončila také nerozhodně po 3 hodinách. Dnes v pátek 16.11.2018 se hraje 6. partie a turnaj bude ve své půli.

Šachoví fandové si partie přehrávají, mnoho zdaru těm, kteří by to hráli lépe

Victor Spielmann

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com