Novinky ze života komunity

Nová webová stránka UNESCO s informacemi o holokaustu

Světový židovský kongres (WJC) a UNESCO založily novou webovou stránku zabývající se holokaustem. Zájemci zde nalézají historická fakta, ale také videa se svědectvím přeživších a masovém vraždění Židů.  Navíc mohou na ni také sami přispět svým příběhem.

Rubrika „Fakta holokaustu“ zahrnuje skutečnosti o ghettech, úloze SS a Norimberských zákonech, představuje rovněž Adolfa Hitlera a vedoucího říšského vůdce SS Heinricha Himmlera. Návštěvníci  získají rovněž informace o jednotlivých koncentračních táborech, ale také o pokusech na záchranu Židů, jak tomu bylo v případě dětských transportů.

Návštěvou Osvětimi proti rasismu

 Stránku doplňují aktuální zprávy. Čtenáři se dozvědí například o tom, že londýnský fotbalový klub Chelsea hodlá své fanoušky s antisemitskými sklony poslat do Osvětimi, aby tady získali objektivní náhled.

Jednou ze svědkyň která vypráví svůj příběh je Rita-Levi Montaleini, která přežila německou invazi do Itálie. V roce 1986 obdržela Nobelovu cenu za medicínu a zemřela v roce 2012 ve 103 letech. Přeživší z Osvětimi Eliezer Eisenschmidt vypráví v hebrejštině (s anglickými titulky) o příjezdu své rodiny do vyhlazovacího tábora: „Nestihli jsme si ani dát polibek na rozloučenou.“ On sám uprchl z pochodu smrti když se ho ujal neznámý statečný občan.

Pro WJC je důležitá zejména kapitola „Teach a Friend“ (Pouč přítele). Nabízí možnost upozornit emailem své známé na webovou stránku Teach a friend about holocaust.

Zdroj: Israelnetz (eb)

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com