Novinky ze života komunity

Gita Zbavitelová: Netanjahu má být obžalován z korupce

Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit ve čtvrtek zveřejnil své dlouho očekávané rozhodnutí, které ovlivní budoucnost celého Izraele – hodlá obžalovat premiéra Binjamina Netanjahua ve všech třech kauzách, v nichž byl vyšetřován. Něco takového se stalo úřadujícímu předsedovi vlády v dějinách země poprvé, a přestože se obžaloba očekávala, způsobila v Izraeli šest týdnů před volbami zemětřesení.

          V nejvážnějším případu chce Mandelblit Netanjahua obžalovat z korupce, podvodu a zneužití důvěry veřejného činitele. Důvodem je jeho dohoda s majoritním akcionářem telekomunikační firmy Bezek a zpravodajského serveru Walla Šaulem Elovičem, podle které měl server o premiérovi psát příznivě a Netanjahu za to ovlivňovat zákonná rozhodnutí vlády tak, aby měl Elovič větší finanční zisky. Ten tak získal až 500 milionů dolarů a má být obžalován také; a s ním jeho žena a další manažeři Bezeku. Generální prokurátor naopak upustil od zvažované obžaloby Netanjahuovy manželky Sary, kterou doporučila policie.

          V druhém a třetím případu chce Mandelblit Netanjahua obžalovat z podvodu a zneužití důvěry veřejného činitele. V jednom měl od dvou miliardářů přijmout nákladné dary v hodnotě až 400 000 dolarů výměnou za obchodní služby a snažit se prosadit zákon, který by jednomu z nich ušetřil miliony dolarů na daních. Tento zákon však zablokoval tehdejší ministr financí Jair Lapid, který je dnes součástí strany Modrobílá, největšího Netanjahuova volebního soupeře. A v druhém šlo o podobnou mediální dohodu jako v prvním – Netanjahu měl slíbit vydavateli deníku Jediot achronot Arnonu Mozesovi, že za příznivé zpravodajství o premiérovi podpoří zákon, který sníží náklad největšího Mozesova konkurenta, listu Jisrael hajom. Mírnější obvinění Mandelblit navrhuje proto, že ani jeden ze zákonů neprošel.

          Úmysl státní prokuratury premiéra obžalovat bezprostředně Netanjahua neohrožuje. Izraelské právo jeho demisi v tomto okamžiku nepožaduje; premiér musí rezignovat až po završení celého právního procesu, tedy až po soudní reakci na odvolání proti rozsudku. Netanjahuovi však může demisi nařídit Nejvyšší soud, ale až v pozdější fázi.

          Mandelblitovo oznámení neznamená platnou obžalobu, ale jen úmysl tak učinit. Netanjahu ještě nemusí skončit před soudem. Teď bude následovat předběžné řízení, kdy se premiér bude snažit generální prokuraturu přesvědčit o své nevinně a upuštění od obžaloby – může poukázat na případné chyby v právní analýze i předložit nové důkazy. Předběžné řízení však začne až po dubnových volbách a někdy trvá i rok. Netanjahu tak může volby vyhrát i stát se znovu premiérem. A teoreticky se očistit může; povedlo se to například bývalému ministrovi obrany Avigdoru Libermanovi.

          Pokud by generální prokurátor na obžalobě trval i po předběžném řízení, což je podle izraelských komentátorů pravděpodobné, a Netanjahu by stále nechtěl rezignovat, v této chvíli mu může odstoupení z funkce nařídit Nejvyšší soud.

Soudní proces by mohl začít o několik měsíců nebo až o rok později. Velmi dlouho může trvat i vynesení verdiktu – například někdejší premiér Ehud Olmert byl obžalován z korupce v roce 2009 a rozsudku sedmi let nepodmíněně se dočkal až za pět let; do vězení nastoupil až v roce 2016 na pouhého dva a půl roku a odseděl si jen 16 měsíců. Ostatně vyšetřování Netanjahua začalo před více než dvěma lety a policie ho doporučila obžalovat před půldruhým rokem.

          Kdyby Netanjahuova strana Likud dubnové volby vyhrála, může jejího předsedu prezident i v jeho současné situaci pověřit sestavením vlády – ale stejně tak i někoho jiného.

          Netanjahu se ze všech sil snažil rozhodnutí generálního prokurátora co nejvíc oddálit a opakovaně, ale marně ho žádal, aby rozhodnutí oznámil až po volbách. Dobře věděl, proč to dělá, přestože většina voličů po celou dobu svého premiéra podporovala a průzkumy naznačovaly, že by jeho Likud volby vyhrál. A průzkumy po oznámení záměru státní prokuratury premiéra obžalovat ukázaly, že už tomu tak není a jeho největší soupeř, centristická strana Modrobílá by nejen zvítězila, ale na rozdíl od Likudu by dokázala i sestavit vládu. Navíc podle pátečního šetření státní televizní stanice Kan dvě třetiny Izraelců soudí, že by měl Netanjahu rezignovat, a poprvé by jich chtělo za premiéra víc předsedu Modrobílé aliance Benyho Gance než Netanjahua.

          Premiér od začátku popírá vinu ve všech svých třech kauzách a označuje je za spiknutí levice a hon na čarodějnice. Bude nepochybně bojovat ze všech sil a celý proces co nejvíc protahovat, a jeho obžaloba tak bude v Izraeli hlavním tématem médií několik let. Kdyby však byl nakonec odsouzen za korupci, byl by to jeho konec – tento čin je podle izraelského práva považován za „morálně zavrženíhodný“ a znamená zákaz působení v politice na sedm let od odpykání nepodmíněného trestu.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com