Novinky ze života komunity

Červená karta každoročnímu pochodu Al Quds v Berlíně

V sobotu 1. června se ozývala na berlínském Kurfürsterdammu izraelská popová hudba. Všude  kolem nesli účastníci manifestace izraelské vlajky, mnozí na hlavě s jarmulkou. I přes báječné počasí  nebyla na programu žádná párty, důvod  byl nad jiné důležitý.

Každý rok na závěr postního měsíce Ramadan vyzývají muslimové, stejně jako přívrženci íránské diktatury i členové Hizbollahu a Hamásu v Berlíně k tzv. pochodu Al Quds. Jejich požadavky jsou jednoznačné – osvobození Jeruzaléma od sionistů, což neznamená nic jiného než jinou formu zániku Izraele. Právě proto se vytvořilo v Německu široké spektrum polické i občanské společnosti k protestům vůči tomuto antisemitskému vystoupení.

Manifestace byla zahájena v pravé poledne u podzemní dráhy Wilmersdorf  kde se shromáždili  členové mládežnických organizací,  antifašistických iniciativ i občané demokratického smýšlení. Zhruba 400 účastníků se dalo na pochod k Adenauerově náměstí, kde mělo začít shromáždění  Al Quds. Takto byli islamisté nuceni, dříve než zahájili svou akci, shlédnout izraelské vlajky.

„Je pro nás nepochopitelné, že tato demonstrace je každoročně povolena,“ prohlásil Josef Schuster z Ústřední rady Židů v Německu před zahájením akce. Pokud se nepodaří zamezit ji také letos, očekáváme důsledné jednání a zásahy proti nevhodným heslům. Kvůli tomu byly již zapovězeny takové výkřiky jako „Izrael vrah dětí“. A dodal, že je pro Ústřední radu Židů nepochopitelně, že tato shromážděni jsou v Německu povolena.

A právě tento slogan se ozýval s tlampačů, aniž by policie zasáhla. Objevily se také transparenty s nápisy: “Každé tři dny zabije Izrael jedno dítě.“ Podobných hesel bylo více, ale nikdo proti jejich tvůrcům nezakročil.

Pořadatelé Al Quds ohlásili účast 2000 lidí, přišla jich polovina. Vytvořila se také zvláštní skupina kde byl spatřen Uwe Men, zástupce  zemského předsedy strany NPD, ale i    maoističtí rváči z bojové skupiny z Neukölnu, známé antisemitskými  násilnými činy. V průběhu manifestace se nebezpečně přibližovali k některým novinářům. Zde měla policie vše pod kontrolou.

K vidění byly – i když poněkud skrytě – symboly Hizbollahu. Jejich absolutní zákaz žádal Richard Grenell na dalším shromáždění Al Quds. „Není rozdílu mezi její vojenskou a politickou ideologií,“ prohlásil velvyslanec USA, který se ze solidarity s židovskou protestní akcí objevil s jarmulkou. Velvyslanectví vydalo na svém twitterovém účtu i velmi expelicitní kritiku cílů Al Quds (viz ilustrace). Více než 700 demonstrantů ocenilo jeho jasná slova.  Rovněž senátor vnitřních záležitostí Andreas Geisel stál na řečnickém podiu s jarmulkou a připojil se k požadavku: „Německo  tímto jednoznačně dává na vědomí, že nenávist vůči Židům a antisemitismus nebudou v naši zemi trpěny.

(eb)

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com