Novinky ze života komunity

Židovská kultura a hudba na Moravě

Kapela Vousy na festivalu Šamajim v roce 2017

Ve třech moravských městech zněla letos v červenci židovská hudba – v Holešově, Třebíči a Boskovicích. V Třebíči jsme se setkali s paní Dášou Juráňovou, která se již roky zabývá nejen přípravou hudebních vystoupení, ale také historii života Židů v Třebíči.

Již dlouhou řádku let se věnujete tradici třebíčské židovské čtvrti a kulturním akcím souvisejícími nejen s hudbou, ale i jejími prohlídkami. Vždy, když přijedeme při příležitosti festivalu Šamajim se zde s Vámi setkáváme. Samozřejmě nás zajímá tradice, na kterou navazujete.

„V roce 1997 byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce Zadní synagogy nacházející se v bývalém židovském ghettu v Třebíči. Jen pár let poté, v roce 2003, byly třebíčské památky bazilika sv. Prokopa a židovská čtvrť se hřbitovem zapsány na seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.  V souvislosti s tím vznikla myšlenka na uspořádání festivalu židovské kultury, aby návštěvníci mohli do města přijíždět nejen za památkami, ale i za poznáním. Židovská kultura k Třebíči neodmyslitelně patří, je zde zakořeněna od dávných dob. Židé, jejich tradice, zvyky i historie se dlouho prolínaly dějinami našeho města. Ač byla za druhé světové války tato linie násilně přerušena a téměř vymizela, daří se jí dnes díky festivalu židovské kultury Šamajim, oslavám jednotlivých svátků a dalším akcím stále udržovat a hlavně nezapomínat. Festival je věnován třebíčskému rodákovi a zachránci židovských dětí v Buchenwaldu Antonínu Kalinovi, který je od roku 2012 nositelem ocenění Spravedlivý mezi národy.

Během šestnácti let se festival Šamajim stal místem setkávání skvělých muzikantů, umělců, řady zajímavých osobností, návštěvníků a mnohaletých festivalových přátel.“

S Dášou Juráňovou hovořila Erika Bezdíčková.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com