Novinky ze života komunity

Předvolební Rakousko po Ibiza krizi

Rakouská kancléřka Brigitta Bierleinová

Předčasné parlamentní volby v Rakousku, které se budou konat 29.září, byly vyvolané tzv.Ibiza-krizí  videem natočeném tajně na ostrově Ibiza. To kompromitovalo vicekancléře Stracheho, který se následně vzdal všech politických funkcí. Koalice lidovců a svobodných se rozpadla. Momentálně vládne  Rakousku prozatimní vláda pod vedením kancléřky Brigitty Bierleinové.

O přízeň voličů budou soupeřit nejen strany bývalé koaliční vlády, tedy lidovci ÖVP a svobodní FPÖ, ale také strana sociálních demokratů SPÖ, která pevně věří, že to bude ona, která volby vyhraje. Dále se předvolebního boje účastní liberálové Neos, Zelení a světe div se po 60 letech nepřítomnosti ve sněmovně Komunistická strana Rakouska ve spojenectví s dalšími levicovými stranami.

Bývalý kancléř Sebastian Kurz za ÖVP je přesvědčen, že se mu podaří znovu se stát kancléřem s podporou bývalého koaličního partnera – stranou FPÖ, kterou nyní vede Norbert Hofer.

Nová atraktivní předsedkyně sociálních demokratů Pamela Rendi-Wagner je naopak přesvědčena, že SPÖ tomu zabrání.

Nakonec ještě ke kandidátce komunistů. Jejich špičkový kandidát Ivo Hajnal je přesvědčen, že „kapitalismus se sám odrovná“ a že se KPÖ po 60 letech znovu stane parlamentní stranou.

Sdílet:

One Response to “Předvolební Rakousko po Ibiza krizi”

  1. Tomáš napsal:

    Aféra Strachem zamávala s politickou reprezentaci země,tedy i vládou,ale i prezident Van denBellen se nevyznamenal.Je velmi pravděpodobné,zeFPO dosáhne úspěchu.Nejsem si jistý zda exkancler Kurz bude úspěšný,jeho mladi jej ovlivňuje.Socialisti si dělají naděje,ale ti toto zvorali v Rakousku už dost,opozice jim svědčí.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com