Novinky ze života komunity

Judafest již v něděli v pražském Kampusu Hybernská

V neděli 22. září se od 14 do 22 hodin se koná již osmý ročník festivalu židovské kultury Judafest, který se nově přesunul do prostor Kampusu Hybernská (Hybernská 4, Praha 1). Jako každý rok budou mít možnost návštěvníci vidět prezentaci židovských organizací a obcí z celé České republiky.  Akci organizuje Český unie židovské mládeže (ČUŽM). Vstup na festival je zdarma.

Do minulého roku se festival  konal na náměstí Míru v Praze a nabídl návštěvníkům širokou škálu stánků a doprovodný program ve formě hudby a izraelských tanců. Letošní ročník sice volně navazuje na ročníky předešlé, ale s větším důrazem na kulturu a vzdělávací programy. Návštěvníci budou mít i možnost ochutnat nejrůznější speciality židovské kuchyně.

“Letos poprvé jsme se rozhodly přesunout do prostoru jako je Kampus Hybernská a věříme, že toto nové místo lidi nadchne. Můžeme zde totiž vzhledem k jeho rozmanitosti uspořádat mnohý kulturní program, na který nebylo na náměstí Míru tolik prostoru. Lidé se zde navíc budou moct přijít poprvé zaposlouchat do řady přednášek, které připravujeme a očekáváme i větší množství studentů, kteří se v minulých ročnících nezúčastnili často kvůli datu zasahujícímu do zkouškového období,” říká Klára Veselá, předsedkyně ČUŽM.

Návštěvníci se mohou také těšit na divadelní představení s židovskou tématikou, koncerty, přednášky, výstavu a prezentaci různých židovských organizací působících v České republice. Jde o festival, jehož prostřednictvím se mohou lidé naplno seznámit s židovskou menšinou žijící v Čechách, poznat její zvyky a zeptat se na otázky, které je třeba již dlouho napadají. Program s židovskými tématy bude připraven jak pro dospělé, tak pro ty nejmenší. Lidé tak mohou strávit na festivalu příjemné odpoledne s celou rodinu. Všude okolo nás sílí xenofobie a rasismus, a právě proto je pro nás tento festival důležitější než kdy dřív. Chceme zde poukázat na potřebu tolerance, respektu a pozitivního nahlížení na lidskou rozdílnost. Díky níž se můžeme stále něco nového učit, a to ať nám je 5 nebo 90 let, myslí si Ruth Peterová, členka vedení ČUŽM.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com