Novinky ze života komunity

Německo po teroristickém útoku na synagogu v Halle

Vládní orgány nejen ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, ale v celém Německu byly šokovány tím, že 27-letý pravicově extremistický terorista Stephan Balliet se pokusil na Jom Kipur přepadnout synagogu v Humboldtově ulici (podle předsedy židovské obce v Halle prý policie zpočátklu ani nevěděla, kde ta synagoga vlastně je – to ale zemský ministr vnitra Holger Stahlknecht popírá) a zabít všech 50 Židů zúčastněných na bohoslužbě. To se mu díky rychlému zásahu předsedy členů židovské obce, kteří uzamkli synagogu, nepodařilo. Dřevo dveří a zámek vydržely palbu teroristy ze samopalu a tak se nakonec teroristický útok „jednotlivce“ nepodařil.

V Německu antisemitismus po roce 1945 nevymizel, což všichni vědí, ale vládní orgány to přecházejí mlčením, aby pověst Německa ve světě neutrpěla a to, že antesemitismus vzrůstá svádějí na opoziční Alternativu pro Německo. Ta se brání a argumentuje tím, že na demonstracích Pegidy v Drážďanech vlají izraelské vlajky.

Hned po Jom Kipuru ve čtvrtek navštívil Halle spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier a předseda Ústřední rady Židů v Německu Josef Schuster. Ministerský předseda země Sasko-Anhaltsko se snažil na tiskové konferenci zdůraznit  prožidovské postoje tím, že se chystá stavba dvou nových synagog v Magdeburgu a v Dessau.

Týdeník Der Spiegel poslal do Halle tým 11 žurnalistů a ti v nejnovějším vydání upozorňují na vzrůstající nenávist k Židům, na útoky na rabíny v Mnichově, Berlíně a Hamburgu, na antisemitské nápisy Nekupujte u Židů na výroky Za všechny naše problémy můžou Židi.

Dnes po vlně migrantů z islamských zemí antisemitismus nejen v Německu, ale v celé Evropě vzrůstá.

Pomalu končí měsíc Tišri a s ním i svátky Sukot a Simcha tora. Zda proběhnou bez incidentů?

Nakonec přeci jenom aspoň trochu lepší zprávy. V Německu se konaly demonstrace proti antisemitismu, kterých se zúčastnilo mnoho mladých lidí a v Německu existuje soukromá televizní stanice Bibel. TV, která je VÝRAZNĚ proizraelská svými programy Fokus Jerusalem a Faszination Israel. Stále upozorňuje na to, že média neinformují pravdivě o Izraeli.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com