Novinky ze života komunity

Josef Schuster k útoku na synagogu v Halle

Předseda Ústřední rady Židů v Německu Josef Schuster

Předseda Ústřední rady Židů v Německu, Josef Schuster, komentuje antisemitský teroristický útok, který se odehrál v den sjednocení Německa v Halle an der Saale a hluboce otřásl našim společenstvím.

Jako zázrakem se útočníkovi nepodařilo prorazit vstupní dveře do synagogy. Místní  židovská obec, jejíž členové se v synagoze modlili na Jom Kipur (Den smíření),  byla bytostně ohrožena. O život přišli dva náhodní chodci. Útok, který se odehrál 9. října  zůstane dlouho v našich myslích.

Brutalita útoku překročila všechny meze posledních let a šokovala Židy žijící v Německu. Odpudivý čin  strašlivým způsobem připomněl vzrůstající pravicový extremismus.

Ústřední rada Židů na tento nebezpečný společenský jev upozorňovala a žádala odpovídající ochranu židovských objektů. Ve všech spolkových zemích by měla být tato ochrana nyní zvýšena, což vítáme. Tyto kroky však měly být již dávno samozřejmostí. Vedle toho potřebují naše obce i podporu jednotlivých spolkových zemí, aby byla zajištěna bezpečnost.

Zatčením pachatele je tento případ uzavřený, ale jeho zázemí by se mělo důkladně prověřit.

Tento teroristický čin, který měl být dílem jednoho pachatele, nutno prozkoumat také z toho hlediska, zda nejde o extremistickou skupinu či takto orientované kruhy, ve kterých se pachatel pohyboval. Taková nacionálně socialistická katastrofa se nesmí již opakovat!

I když útok v Halle vyvolal v židovské komunitě hluboké znepokojení, nenecháme se zastrašit a nadále budeme navštěvovat své synagogy a obce. Povinností státu je zajistit naši bezpečnost. Německo je našim domovem a nenecháme se o něj připravit!

(eb)

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com