Novinky ze života komunity

Německé dějiny a 9. listopad

Nová synagoga v Kostnici

Letos je to 30 let od pádu Berlínské zdi a Němci to oslavovali především v Berlíně, v televizi se od rána do večera probíralo, jak to tehdy vlastně bylo.

Ovšem kromě 9.listopadu 1989 je tu ještě 9.listopad 1938, na který by Němci nejraději zapomněli, což ovšem možné není, a tak se tedy k 81. výročí tak zvané křišťalové noci lépe řečeno pogromu vyjádřil i spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Zdůraznil, že tyto zločiny je třeba odsoudit a že se již nikdy nesmějí opakovat.

V nacisty řízeném pogromu byly vypalovány synagogy, židovské obchody a vražděni Židé. Uvádí se, že celkem 7500 židovských obchodů lehlo popelem, většina z 1200 synagog byla zničena a nacisté ničili i řadu židovských hřbitovů. Těžce zasaženo bylo i československé pohraničí, které po Mnichovské dohodě připadlo Hitlerovi.

Jako symbol toho, že německá vláda dnes reprezentuje jiné Německo, byla v Kostnici (Konstanz) v neděli 10.11.2019 slavnostně zasvěcena nová synagoga. Ta stará byla již v roce 1936 zapálena, požár ji tehdy částečně zničil a v listopadu 1938 byla úplně zničena. Zasvěcení nové synagogy označila televizní stanice ntv jako světlo proti nenávisti.

Slavnostního otevření se zúčastnil ministerský předseda spolkové země Badensko-Württembersko Winfried Kretschmann a za Ústřední radu Židů v Německu Abraham Lehrer, její vicepresident.

Vzpomínky na listopadový pogrom roku 1938 se konaly i v dalších německých městech.

Sdílet:

One Response to “Německé dějiny a 9. listopad”

  1. Milan napsal:

    Jsme v situaci,kdy musíme věřit a doufat,že proces denacifikace a demilitarizace a pozdější sjednocení Německa, bylo správně provedeno.To, za současných turbulentních situací,které se odehrávají ve světě , není vůbec snadný důvod věřit Německu,bez obav.XXI století bude činským stoletím ,jak byl uvedeno světovými medii.A to je hodně hustá mlha před námi, pro Evropu a jeho obyvatele.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com