Novinky ze života komunity

Izrael: třetí volby a obžaloba Netanjahua

Izraelci marně doufali, že se jejich politici dohodnou na kompromisu a sestaví vládu. O středeční půlnoci vypršel mandát vítězi druhých letošních předčasných voleb Benymu Gancovi, předsedovi aliance Modrobílá (Kachol Lavan), ale vládní koalici dohromady nedal a přiznal porážku. Je tak skoro jisté, že Izrael čekají třetí volby během jediného roku.

Prozatímnímu premiérovi Binjaminu Netanjahuovi se nepodařilo zformovat kabinet ani po prvních volbách v dubnu, ani po druhých v září. Své funkce se však nehodlá vzdát, přestože neprojevil žádnou ochotu k ústupkům.

Ani Beny Ganc neslevil ze svých podmínek. Ve hře byla především vláda národní jednoty Netanjahuovy strany Likud a uskupení Modrobílá, která by měla ve 120členném parlamentu většinu 65 hlasů nebo dokonce 73, kdyby do koalice vstoupila i strana Izrael, náš domov (Jisrael bejtenu) bývalého ministra obrany Avigdora Libermana. Prezident Reuven Rivlin navrhl Netanjahuovi a Gancovi rotační premiérství, ale ti nedokázali dosáhnout kompromisu.

Rozhodující roli v sestavování vlády sehrál Avigdor Liberman. Kdyby se spojil s Netanjahuem, který si hned po volbách zajistil podporu náboženských a pravicových stran, kabinet by vznikl snadno. Ganc by sice parlamentní většinu neměl ani s Libermanem, ale zvažoval možnost menšinové vlády s podporou jeho strany a arabské koalice. Ta skončila ve volbách jako třetí a několik jejích poslanců vyjádřilo ochotu pro Gancův kabinet hlasovat, jen aby ukončili vládu Netanjahua. Premiér ale tuto možnost tak zdémonizoval, že ji Ganc pustil ze zřetele.

Liberman držel budoucnost Izraele v rukou až do středečního poledne, kdy oznámil, že se nepřidá k ani jedné straně, a obvinil Netanjahua i Gance z neochoty k ústupkům – Ganc nepřekonal odpor vůči vládnutí s Netanjahuem, jemuž v té chvíli ještě hrozila obžaloba z korupce, a Netanjahu se odmítl vzdát spojenectví s ultraortodoxními stranami, s nimiž nechce vládnout Modrobílá. Oba politici se nedokázali dohodnout ani na tom, kdo by ve společném kabinetu vládl jako první – Ganc trval na své osobě, protože jeho uskupení vyhrálo volby, ale prvenství se dožadoval Netanjahu. Potřeboval zůstat ve funkci, protože zákon neukládá demisi obžalovanému premiérovi, dokud celý soudní proces neskončí, zatímco ministr musí rezignovat v okamžiku vznesení obžaloby. V té chvíli ještě nikdo netušil, jak brzy se mu to bude hodit. Netanjahu také nepodpořil prezidentův návrh, aby v případě obžaloby odešel na jakousi „dovolenou“ a přenechal premiérské křeslo Gancovi.

Ústupky však neudělal ani Liberman. Nechce do vlády s „mesiášským ultraortodoxním blokem“, jak říká náboženským stranám, které za svou podporu kabinetu diktují celému Izraeli přísná náboženská pravidla. Libermana nezlákala ani Netanjahuova nabídka ročního působení v premiérské funkci. Všichni tři hlavní hráči svou neoblomnost zdůvodňují snahou neporušit sliby voličům.

Gancovi nevyšla ani kalkulace s Netanjahuovou obžalobou – doufal, že kdyby byl Netanjahu obžalován, někteří členové Likudu projeví větší ochotu a flexibilitu. Nejvyšší státní zástupce původně avizoval, že své rozhodnutí oznámí do této středy, ale pak je posunul až na příští týden – a nakonec je oznámil už ve čtvrtek. Pro Gance už ale bylo pozdě. Marně se také snažil přetáhnout Netanjahuovy spojence – jakmile se zdálo, že by se k němu mohla přidat strana Nová pravice, Netanjahu nabídl jejímu předsedovi Naftalimu Bennettovi křeslo ministra obrany a ten je přijal. Netanjahu zmařil i možnou podporu arabských stran Gancově menšinové vládě, když zdůraznil, že jejich poslanci podporují teroristy v Gaze – těsně potom, co skupina Palestinský islámský džihád minulý týden zasypala Izrael 450 raketami. Liberman označil arabskou koalici za „pátou kolonu“, a Gancovi tak nakonec nezbyla žádná možnost, jak vládu sestavit. Jednání komplikoval i fakt, že Modrobílá je koalice tří politických stran a čtyř výrazných osobností, z nichž každá má své rudé čáry a zásady.

Teď vstoupil v platnost zákon, který nebyl v Izraeli ještě nikdy použit – sestavit vládu může zkusit kterýkoli poslanec Knesetu, který sežene 61 podpisů svých kolegů, což je však krajně nepravděpodobné. Pokud se nikdo takový nenajde do tří týdnů, budou vyhlášeny další předčasné volby – patrně na začátek března.

Nejvyšší státní zástupce Avichaj Mandelblit ve čtvrtek oznámil rozhodnutí obžalovat Netanjahua ve všech třech kauzách tak, jak navrhl už v únoru – ve dvou z podvodu a zneužití důvěry veřejného činitele a v jedné navíc i z korupce. Je to vůbec poprvé v dějinách Izraele, co bude obžalován premiér ve funkci.

Netanjahuovi však bezprostředně nic nehrozí. Než Mandelblit obžalobu skutečně vznese, musí napřed uvědomit Kneset a Netanjahu má právo požádat ho o imunitu. Ten o tom ale hned tak nerozhodne – příslušný parlamentní výbor nemá žádné členy, protože nebyla podepsána žádná koaliční smlouva, která by poslance rozdělila do výborů. Pokud vládu do tří týdnů nesestaví některý z poslanců, rozhodnutí o imunitě padne až po příštích volbách – tedy jestli kabinet vůbec vznikne. Podle izraelských právních znalců může oficiální podání obžaloby trvat i sedm měsíců.

Netanjahu tak bude premiérem, dokud ho někdo neporazí ve volbách, nebo nebude neodvratně odsouzen. Je stále přesvědčen, že do vězení nepůjde a jeho Likud příští volby vyhraje, třebaže průzkumy naznačují stejnou patovou situaci jako při předchozím dvojím hlasování. Předvolební kampaň už zahájil – očerňuje Modrobílou, že chtěla vládnout s podporou „obhájců teroristů, kteří usilují o zničení Izraele“, provedl razantní útok na palestinské hnutí Islámský džihád v Pásmu Gazy a ve středu podnikl odvetu na dvacet íránských cílů v Sýrii za úterní odpálení čtyř raket na Izrael, která zabila nejméně 23 lidí, včetně 16 Íránců. A tento týden Netanjahua podpořila vláda Donalda Trumpa prohlášením, že Spojené státy už nepovažují izraelské osady na obsazených územích za nezákonné. Netanjahu hned zdůraznil, že jakmile se stane premiérem, anektuje Jordánské údolí, které tvoří čtvrtinu Západního břehu Jordánu.

Izraelská vláda nevznikla navzdory přání veřejnosti. Podle několika nedávných průzkumů drželo 54% Izraelců palce Gancovi, 53% si přálo vládu národní jednoty Modrobílé s Likudem, a 52% dokonce podporovalo Gancovo spojenectví s arabskými stranami. A v třetích předčasných volbách chce hlasovat jinak než v obou předchozích jen šest procent voličů.

Gita Zbavitelová, ČRo Plus

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com