Novinky ze života komunity

Izrael zahájil novou těžbu plynu ve Středozemním moři

Těžní věž u Aškelonu (Wikipedia)

Začátkem roku začal Izrael s realizací svého největšího energetického projektu „Leviatan“ zaměřeného na export . S týdenním zpožděním  byla v poslední den loňského roku zahájena těžba největšího naleziště plynu „Leviatan“. Na deseti kilometrech vzdálené plošině od pobřeží jsou zásoby plynu odhadované na 605 miliard kubických metrů.

Současně s ekonomických přínosem se Izraeli rýsují další strategické možnosti. Vedle již stávajících kooperací s dalšími zeměmi v regionu, počítá se s dalšími odběrateli. Podle deníku „Jerusalem Post“ začnou v následujících dnech rozhovory s Řeckem a Kyprem o Středozemním plynovém potrubí do Evropy. Evropské země by se tak mohly stát nezávislejšími na dodávkách z Ruska.

Největším odběratelem se má v současnosti stát Egypt. Již předtím uzavřely provozující firmy  dohodu s egyptskými firmami East Gas a Dolphinus  smlouvu v trvání 15 let a v hodnotě 17,2 miliard. Pomocí  podvodního potrubí bude plyn z Aškelonu proudit do Egypta.

Obavy z ohrožení životního prostředí

Přeprava plynu se měla  vlastně realizovat již v minulém roce. Více obcí a jedna z organizací na ochranu životního prostředí oslovily Okresní soud v Jeruzalému, který projekt pozdržel. Nicméně po prošetření ho povolil.

(eb)

Sdílet:

One Response to “Izrael zahájil novou těžbu plynu ve Středozemním moři”

  1. Izrael zahájil ... napsal:

    Tak se nám Izrael zařadil mezi producenty plynu a bude získávat velké finanční prostředky z tohoto podnikání ve Středozemním moři. Nic to nemění na tom,že oblast Stř. východu je nebezpečný“ sud prachu „.A to co se tam stalo provedením atentátu na K. Sulejmáního je znepokojivé a lze nalézt paralelu jen v 5/1942 v atentátu na R. Heydricha.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com