Novinky ze života komunity

Chanuka v německých médiích

Chanukový svícen v Berlíně před Brandenburskou branou

Útok na synagogu v Halle na Jom Kipuru otřásla Německem. Konečně vládní orgány přiznaly, že v Německu nikdy nezmizel antisemitismus a začaly se tím zabývat. Někteří analytici vidí chybu v tom, že pro Němce byli a jsou Židé „die Anderen“ – tedy ti jiní a aby tomu tak nebylo, mělo by se něco proti tomu dělat a tak o svátku Chanuka referovaly všechny televizní stanice a stručně dokonce vysvětlily, jaký svátek to je, i když s vyslovením slova chanuka měla jedna moderátorka potíže, pro ni to byla šanuka.“

Konečně se veřejnost dozvěděla, že nejen v Berlíně, ale i v Brémách, Frankfurtu, Mnichově a v dalších městech se veřejně zapalovaly svíčky a největší chloubou bylo to, že chanukový svícen v Berlíně před Brandenburskou branou je vůbec největším v Evropě. První svíčku tam zapalovala přeživší šoa Margot Friedländerová spolu s prezidentem Ústřední rady Židů v Německu Josefem Schusterem a jedním židovským chlapcem.

Zapalování svíček o chanuka v Berlíně se konalo již po patnácté, avšak teprve v prosinci 2019 to vzaly německé televizní stanice na vědomí. Přítomen byl i primátor Berlína Michael Müller, místopředsedkyně Bundestagu Patra Pauová, ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová a dalších asi 2000 lidí.

Je dobře, že představitel berlínského Chabadu Jehuda Teichtal upozornil na vzrůstající antisemitismus nejen v Berlíně a Německu, ale i v Evropě.

Josef Schuster řekl, že po atentátu na synagogu v Halle mu řada lidí vyjádřila solidaritu, což je dobré znamení.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com