Novinky ze života komunity

Co zničilo biblickou Sodomu? Archeologové mají teorii exploze meteoritu

Vykopávky v Jordánsku

Archeologové Phillip Silvia a Steven Collins  přišli v minulém roce se zajímavou teorií o skáze Sodomy. Při vykopávkách starobylého města El-Hammam n Jordánsku bylo zjištěno poškození struktur vysokého opevnění, které bylo 33 metrů silné a 15 metrů vysoké. Podporuje to teorii neobyčejně silné rázové vlny, která explodovala nad městem. Silná exploze poškodila plochu o rozloze 500 km2. Reálný je předpoklad, že odpovídala deseti megatunové jaderné hlavici, která explodovala zhruba kilometr nad zemí. Silná vrstva popele pokrývající celou plochu naznačuje, že město zničil oheň. Objevení keramického střepu s jednou stranou ve sklovité fázi  znamená, že nešlo o normální požár, ale důsledek zemětřesení.

Studie sklovité strany střepu  dokazuje, že byl vystaven teplotám od 8 tisíc do 12 tisíc stupňů. Navíc byla sklovitá vrstva pouze milimetr tlustá. Znamená to, že tepelná reakce byla velmi rychlá a trvala méně než několik milisekund. Dalším důkazem, že město bylo zničeno explozí meteoritu je objev „roztavené horniny – tři různá kameniva se roztavila do společné hmoty o půlkilogramové hmotnosti  pokryté sklovinou.

Posledním důkazem toho, že město bylo zasažené meteoritem je podle archeologů skutečnost, že území bylo jak v Bibli, tak i v historických statích popisováno jako zemědělská oblast, která však  již nebyla v dalších 700 letech osídlena. Kvalita půdy se zcela změnila. Zkoušky povrchové i podpovrchové půdy byly geochemicky analyzovány a obsahovaly tří – až čtyřnásobný obsah soli; vzhledem k tomu bylo vyloučeno pěstování  pšenice i ječmene.

Odborníci soudí, že rázová vlna exploze meteoritu rozlila z nedalekého Mrtvého moře slanou vodou  a na staletí znemožnila  zemědělskou produkci.

(eb)

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com