Novinky ze života komunity

Rakousko: Hnutí BDS je antisemitské

BDS Austria v ulicích Vídně

Rakouská Národní rada přijala jednomyslně názor, že hnutí BDS (Bojkot, Stažení investic a Sankce), které vede protiizraelskou kampaň, je antisemitské. Členové parlamentu vyzvali vládu, aby se postavila proti existenci této organizace a nepodporovala ji.

Jakákoli forma antisemitismu je nepřijatelná. Dohodli se na tom  jednomyslně členové všech pěti parlamentních frakcí, a to včetně  zpochybňování existence Izraele.  Kromě toho se má rakouská vláda podle vůle poslanců postarat o to, aby se  antisemitským organizacím jako BDS neposkytovala žádná podpora včetně prostor pro jejich činnost a finanční příspěvky. Současně s tím byla vláda vyzvána k vypracování „jednotné strategie bránící vyvíjet jakékoli aktivity směřující k antisemitismu“.

V parlamentní rozpravě  upozornil poslanec Reinhold Lopatka z Rakouské lidové strany na nebezpečí ze strany BDS, která je útokem nejen na život Židů v Rakousku, ale celé společnosti. Přijetím usnesení byl dán jasný směr boje proti antisemitismu. Další členové parlamentu hovořili o obdobném nebezpečí, které se šířilo v Německu před druhou světovou válkou. Analogicky k požadavkům BDS vzniklo i tehdy usnesení zamezit vystupování židovských umělců a bojkot  židovských vědců na univerzitách.

(eb)

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com